Beneficiile fizice și emoționale ale înotului la vârste fragede

Pentru că sunt familizarizați cu mediul acvatic, bebelușii au fascinanta abilitate de a ști să înoate încă de la naștere. Tocmai din acest motiv, cursurile de educație acvatică sunt recomandate din primele luni de viață. De altfel, în cazurile în care nou-născuții necesită kinetoterapie, înotul este o varianta potrivită încă din primele zile ale micuțului. Educația acvatică are o serie amplă de beneficii, atât pentru o dezvoltare fizică armonioasă, cât și pentru sănătatea emoțională.

1. Înotul îmbunătățește funcțiile congnitive ale micuțului. Mișcările specifice din bazin în care micuțul trebuie să își cordoneze mai multe părți ale corpului “împing” creierul să creeze tipare neuronale mai complexe. În acest context, micuțul își va îmbunătăți capacitățile lingvstice, inclusiv rapiditatea cu care va învăța să citească sau să scrie. Potrivit unui studiu desfășurat în Australia, copiii care învața să înoate din primele luni de viață sunt mai avansați cu până la 1 an față de copiii care nu desfășoară această activitate. [1]

2. Înotul îmbunătățește capacitățile sociale. În timpul cursurilor, micuții iau contact direct cu supraveghetorii, cu părinții și cu alți copii. De aceea, ei își dezvoltă de mici capacitatea de a interacționa cu oamenii și de a se adapta foarte rapid într-un mediu nou. Toate acestea la un loc înseamnă, în același timp, ca atunci când vor crește, bebelușii se vor transforma în copii care au încredere în ei și în talentele lor, sunt mai competitive și se simt mai bine cu propria persoană. 

3. Înotul este o formă de exercițiu care folosește toți mușchii corpului. Din acest motiv, micuții familiarizați cu bazinul de înot au o structură fizică puternică și armonioasă. Mai mult de atât, o astfel de activitate contribuie simțitor la dezvoltarea și întreținerea cardiacă și pulmonară. 

4. Înotul îmbunătățește funcțiile motrice. În cuvinte mai simple, acest lucru înseamnă că datorită înotului, copii au funcția de echilibru mai bine dezvoltată, prind mai bine cu mânuțele și își coordonează mult mai ușor mișcările. 

5. Înotul îmbunătățește considerabil somnul. Cei mai mulți dintre părinți sunt familiarizați cu puseurile de creștere, perioade în care cei mici se dezvoltă văzând cu ochii. Acest lucru înseamnă, în același timp, că cel mic este mai agitat, mai mofturos și doarme mai puțin. Cursurile de înot pot îmbunătăți considerabil aceste momente neplăcute pentru cel mic și pentru părinți, în egală măsură pentru că vor crește calitatea somnului la bebeluși și copii. 

6. Înotul poate crește pofta de mâncare. Așa cum spuneam mai sus, un astfel de exercițiu implică toți mușchii corpului. De asemenea, mișcările specifice sportului implică un consum mare de energie și, prin urmare, pofta de mâncare a micuțului ar putea crește considerabil, în special la finalul cursului. 

7. Înotul este una dintre cele mai bune modalități de a combate obezitatea infantilă. Atunci când nu are cauze patologice, obezitatea la copii are drept cauze lipsa de mișcare și o alimentație necorespunzătoare. Din fericire, un bebeluș familiarizat un înotul are șanse mari să ajungă un copil îndrăgostit de apă și de mișcare, în general. 

 

Referințe

[1] https://app.griffith.edu.au/news/2013/08/13/swimming-a-smart-move-for-children/

Photo by Derek Thomson on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *