Cum îi ajutăm pe cei mici să își învingă teama de apă? 

Înotul, așa cum spuneam în numeroase alte rânduri, are numeroase beneficii pentru adulți și pentru copii. Aceștia de pe urmă sunt ajutați să se dezvolte armonios, să aibă încredere în ei și să învețe mai ușor, lucru extrem de important încă de la vârsta de câteva luni, când încep să facă cele mai importante achiziții motrice și cognitive. De asemenea, copiii care sunt îndemnați către un sport din primele luni de viață au o stare generală mult mai bună, cu riscuri mult diminuate în ceea ce privește apariția unor afecțiuni ca diabetul său obezitatea. 

În ciuda tuturor acestor beneficii, o bună parte dintre copii stau departe de bazinul de înot sau de apă mării pentru că se tem de pericolele imaginare sau reale care îi pândesc în adâncuri. Din cauza fricii micuților, părinții se îndreaptă, în cele mai fericite cazuri, către alte sporturi sau aleg, din păcate, să îi știe pe micuți într-o aparentă siguranță în fața tabletei sau a telefonului. 

Din fericire, există câteva modalități sigure prin care îi putem ajuta pe cei mici să se îndrăgostească de apă, de înot și de beneficiile minunate ale acestui sport. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să observ în apa mării copii terifiați de valuri care erau “învățați” de părinți să înoate prin aruncarea celor mici în valuri. 

Chiar și atunci când au un colac de salvare sau un alt dispozitiv flotabil, copiii sunt puși în pericol de astfel de gesturi. Mai mult de atât, unii dintre ei pot înmagazina în memorie un astfel de gest ca fiind brutal, îngrozitor iar părinții nu vor face altceva decât să îi sperie și mai mult pe copii. Prin urmare, iată câteva modalități blânde și sigure prin care îi putem ajuta pe micuți să se împrietenească de la început cu apă:

1. Transformați baia în cadă într-un prilej de distracție

Desigur că nu fiecare băiță poate fi transformată într-o repetie pentru orele de înot. De altfel, scopul unui astfel de moment nu este să îl facă pe copil să înoate, ci să se îndrăgostească cu apă și să o asocieze cu distracția și cu relaxarea. Bălăceala în cadă cu apă suficient de adâncă încât cel mic să se amuze, plină cu jucării de plastic și spumă, îl poate învăța pe copil de la primele luni de viață că nu are niciun motiv să se teamă. 

2. Înscrieți copiii la cursuri de înot

Acestea sunt disponibile încă de la primele luni de viață iar bebelușul se poate îndrăgosti de apă într-un mediu sigur și plăcut. Specialiștii în educație acvatică vor supraveghea atent progresul celui mic și vor veni cu un plan de lucru personalizat, potrivit fiecărui copil în parte. Aceasta este alternativa sănătoasă la brutalul aruncat în mare și în piscină “că iese el la suprafață” sau “că așa învață să dea din mâini și din picioare”. Primul contact cu bazinul trebuie să fie blând astfel încât să îi dea celui mic încredere în sine și în capacitățile tale. 

3. Jucați-vă cu ei în piscina

Recomandarea mea este să îi familiarizați pe micuți cu piscina după cel puțin câteva cursuri de înot în care copiii să capete câteva noțiuni de bază. Dați-le voie să testeze și să exploreze, fără să faceți presiune asupra lor sau fără să încercați să îi îngrădiți. De asemenea, este evident că acest fel de joacă trebuie supravegheat în permanență ca să evitați orice accident neplăcut, chiar dacă micuții au colace de salvare. 

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *