Înotul, cheia primelor experiențe emoționale pozitive în colectivitate

În alte câteva rânduri, am povestit despre efectele pe care înotul le are asupra sănătății fizice și asupra performanțelor intelectuale ale copiilor. De această dată, vă invit să ne oprim atenția asupra unui subiect cel puțin la fel de complex și de interesant: impactul emoțional pozitiv pe care îl poate avea înotul practicat de la vârste fragede. Deși o bună parte dintre părinți se arată interesați de cursurile de educație acvatică pentru copii abia după ce micuții încep să meargă, e important de subliniat faptul că, în realitate, copiii pot fi înscriși la astfel de cursuri încă din primele luni de viață, cu efecte benefice fizice, intelectuale și emoționale spectaculoase. Dacă despre primele două, așa cum ziceam, am discutat și în alte rânduri, astăzi ne vom axa pe numeroasele efecte pozitive emoționale pe care le are înotul practicat de la vârste mici. 

  1. Copiii învață să fie curajoși și să își învingă temerile.

Unii dintre micii elevi au o pasiune aparte pentru apă și se avântă curajoși încă de la primul contact cu bazinul însă alții sunt mai reticenți și mai temători. Indiferent de comportamentul lor pe malul piscinei, părinții trebuie să știe că astfel de temeri sunt normale și apar foarte des. Depinde de ei și de personalul specializat de la bazin cum anume gestionează aceste situații. Atunci când copiii mai temători sunt încurajați și îndrumați cu blândețe, răbdare și pricepere, își vor învinge cu siguranță teama de apa. Astfel, vor învăța de foarte mici să fie curajoși și să își invingă fricile. 

  1. Micuții vor avea mai multă încredere în ei.

Acest beneficiu important este mai ușor de observat la copiii cărora, inițial, le-a fost teamă de apă. Ca efect al încurajărilor și al deprinderilor motrice dobândite la orele de înot, micuții vor fi din ce în ce mai încrezători nu doar în bazin, ci și în afara acestuia. 

  1. Copiii care înoată sunt mai veseli.

Pentru că sunt înconjurați de atenție și de încurajări, precum și datorită faptului că cei mai mulți dintre copii și bebeluși se simt foarte bine în mediul acvatic într-un mod instinctual, micii cursanți sunt mai bine dispuși decât copiii care nu au parte de o astfel de activitate fizică. Dincolo de resursele ambientale care contribuie la fericirea lor, atunci când înoată, atât adulții cât și copiii, au parte de o doză sănătoasă de endorfine, așa-numitele substanțe ale fericirii care oferă o stare generală de bine. 

  1. Micuții înotători pot fi mai liniștiți după o sesiune de educație acvatică. 

Suprastimularea emoțională este una dintre problemele cu care se confruntă cei mai mulți dintre părinți în primele luni de viață ale copilului, în special atunci când bebelușul își schimbă mediul sau intră în contact cu foarte mulți oameni noi. Ca urmare, o parte dintre micuți pot reacționa negativ la astfel de stimuli. Din fericire, orele de educație acvatică pot fi un ajutor de nădejde în aceste luni delicate. Activitatea fizică în sine, temperatura placută a apei, precum și prezența albastrului liniștitor din bazin sunt factori care contribuie din plin la calmarea și liniștirea copilului. 

  1. Orele de înot îi vor învăța pe cei mici să fie independenți. 

Fiecare oră petrecută în bazinul de înot vine cu câte o nouă provocare pe care cei mici trebuie să o depășească. Aceste mici victorii, însoțite de încurajările antrenorilor și ale părinților, vor contribui la nivelul de încredere în sine a fiecăruia dintre micii înotători și, implicit, la obținerea unui sentiment de independență.   

 

Featured photo by Marcus Ng on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *