Cum contribuie înotul la primele achiziții naturale ale bebelușui?

Atunci când își înscriu copiii la orele de înot, cei mai mulți părinți își motivează această alegere prin dorința de a-i oferi micuțului o activitate plăcută și sănătoasă, o modalitate fericită de petrecere a timpului liber. Alții optează pentru bazinul de înot astfel încât copiii să fie familiarizați de mici cu sportul și să îndrăgească această activitate. Toate acestea sunt efecte deja bine cunoscute ale oricărei forme de activități fizice asupra copiilor.

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care părinții își înscriu micuții încă de la primele luni de viață este contribuția majoră pe care această activitate o are asupra primelor achiziții din viața bebelușului. Salturile pe care le fac la această vârstă sunt absolut impresionante și, uneori, sunt vizibile chiar de la o zi la alta. În urma cercetărilor efectuate, am constat că orele de educație acvatică, așa cum veți vedea, îi pot ajuta pe bebeluși să facă achizițiile vârstei mai rapid, într-o manieră naturală și plăcută. 

Achizițiile beblușului prin înot de la 0 la 6 luni

Chiar dacă pare o vârstă foarte fragedă, acest interval poate fi o perioadă prielnică pentru a-l împrieteni pe cel micuț cu bazinul de înot. În primele sale luni în mediul extrauterin, copilul ”funcționează” pe baza instinctelor. Astfel, e ușor de observat cum bebelușul va strânge și va apuca degetul așezat în palma.

O altă manifestare impresionantă are loc în această perioadă și în bazin: la contactul cu apa, bebelușul va arăta instinctul de a înota. Ce-i drept, în aceste prime luni, experiențele lui sunt mai degrabă senzoriale decât motrice însă acest lucru va contribui din plin la dezvoltarea emoțională a copilului. 

Atunci când participă la ore de înot în primele sale luni, bebelușul va explora fără teamă un mediu nou și va simți o conexiune puternică și sigură cu părintele participant. În această manieră putem pune bazele încrederii între copil și părinte. 

Achizițiile beblușului prin înot de la 7 la 12 luni 

Aceasta este unul dintre cele mai potrivite momente din viața bebelușului pentru a fi familiarizat cu bazinul de înot. De la jumătatea primului an de viață, copilul își poate controla deja mișcările, în special în partea superioară a corpului. Acum micuții pot învăța să se mențină la suprafața apei, și în mod surprinzător, să plutească pe spate. Mai mult de atât, acum răspund cu plăcere și ușurință la mici jocuri educative în apă, râd, se stropesc și explorează mediul cu mai mult curaj. De asemenea, în acest stadiu al dezvoltării lor, pot începe să învețe cum să își țină respirația. 

Spre deosebire de copiii care nu participă la astfel de activități, micii viitori înotători vor avea un control mai bun al corpului, a prinderii și a posturii corporale. 

Activitățile din bazin se desfășoară întotdeauna sub subravegherea atentă a personalului specializat, precum și cu contribuția afectivă a părintelui. Aceste două repere sunt extrem de importante pentru dezvoltarea emoțională a bebelușului. 

Atunci când se simte în siguranșă, când adulții din jurul său răspund imediat la nevoile lui, micuțul, alături de achizitiile motrice dobândite în acest mediu, va dezvolta mai multă încredere în sine, o curiozitate naturală și o dorință de a explora, de a încerca lucruri noi, lipsită de anxietate. 

 

Photo by Filip Mroz on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *