Fiecare copil trebuie să învețe să înoate. Iată de ce! 

Dincolo de a presupune o serie de exerciții fizice și de antrenamente, sportul înseamnă știință, tehnologie, medicină și oferă, în mod surprinzător sau nu, o plajă amplă de subiecte de studiu. Din toate acestea, am ales educația acvatică pentru că este încă un domeniu nou, ofertant din punct de vedere intelectual și profesional. Totuși, trebuie să mărturisesc faptul că pasiunea și dăruirea mea pentru această latură a sportului provin și dintr-o pornire personală: ca mamă, îmi doresc, desigur, să le ofer copiilor mei cea mai bună educație posibilă și, în același timp, să mă asigur că se află întotdeauna în siguranță. 

Prin urmare, acesta este unul dintre primele motive pentru care îi încurajez pe părinți să îi ducă pe copii la clasele de educație acvatică încă de la primele luni de viață. Statisticile cu privire la înec în rândul copiilor mici și foarte mici sunt cel puțin îngrijorătoare tocmai pentru că din cauza prejudecăților, înotul este practicat de la vârste mai mari. În fapt, așa cum ziceam, copiii fac surprinzător de multe achiziții în mediul acvatic de la vârste foarte fragede. Pe lângă tehnica propriu-zisă de înot, copiii vor învăța cum să își controleze respirația, cum să intre și să iasă în siguranță din apă și cum să reacționeze în situații dificile, lucruri care le pot salva viața. 

Un alt motiv foarte important pentru care înotul la copii este foarte benefic este faptul că îi obișnuiește de mici să facă mișcare într-un mediu plăcut și sigur. Nu putem ignora avantajele pe care ni le oferă tehnologia atunci când vine vorba de educația și de distracția copiilor noștri însă la fel de bine nu putem ignora faptul că aceasta îi poate prinde pe cei mici într-un stil de viață nesănătos din cauza sedentarismului. 

Al treilea motiv și la fel de important ca cele două enumerate mai sus este faptul că mediul acvatic reprezintă mediul ideal pentru învățare și dezvoltarea abilităților cognitive, inclusiv, sau mai bine spus, în special în cazul micuților care sunt înscriși la ore de înot din primele lor luni. La această vârstă, instinctele lor funcționează surprinzător de bine tocmai pentru că viața intrauterină se desfășoară în mediu acvatic. Bazinul cu apă caldă le va oferi micuților senzația de confort și mai ales de siguranță, precum și o nouă ocazie de explorare și de învățare prin folosirea simțului tactil. Experiențele noi din piscină, puse împreună cu activarea sentimentului de siguranță vor da curaj celui mic, îl vor ajuta să exploreze și astfel, să se dezvolte. 

În cele din urmă, înotul le poate dezvolta câteva calități extrem de importante care îi pregătesc atât pentru școală, cât și pentru carieră: disciplina, spiritul competitiv, spiritul de echipă precum și importanța unei atitudini corecte în competiție. De asemenea, poate fi un prilej minunat de a-și face prieteni noi și, între noi fie vorba, un motiv în plus să își ia ochii de la tableta care pare unei că îi hipnotizează. 

Photo by Shelby Miller on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *