ABC-ul micului înotător: Sfaturi prețioase pentru părinți 

Prima lecție de înot este o provocare nu doar pentru copii, ci și pentru părinții lor. În mod surprinzător, din experiența proprie am învățat ca vârsta este invers proporțională cu provocarea iar acesta este unul dintre motivele pentru care părinții amână cât de mult se poate primul contact al bebelușului cu piscina. Deși înotul poate fi învățat la orice vârsta, cu cât vârsta bebelușului este mai mică, cu atât vor crește beneficiile de care se bucură. Pentru a transforma ziua la bazin într-un moment plăcut pentru întreaga familie, astăzi vom parcurge împreună primii pași până la prima lecție de înot. 

Atunci când ești părinte, în mod special de bebeluș, timpul nu se mai împarte în dimineață, prânz și seara ci în funcție de programul de somn și de masă al celui mai mic membru al familiei. Prin urmare, nu există cea mai potrivită oră de mers la bazin, ci mai degrabă un moment prielnic. Pentru a profita din plin de bălăceală și pentru a asigura o experiență plăcută pentru bebe și pentru părintele care îl însoțește, ora la piscină trebuie programată între mesele celui mic, astfel încât acestuia să nu îi fie foame dar nici să între în piscină imediat după ce a mâncat. De altfel, după ce s-a distrat în piscină și a consumat energie vine un moment ideal pentru o nouă masă.  

Cel de-al doilea sfat este ușor de intuit însă cu siguranță este foarte important: asigurați-vă că temperatura din bazin și din încăpere sunt potrivite pentru copii și bebeluși. Ca să fie confortabilă, apa din piscină trebuie să aibă 30 de grade iar temperatura din zona dedicată micuților trebuie să fie apropiată de cea a corpului. 

Un alt aspect important, și una dintre întrebările pe care le-am primit cel mai des este ”cu ce îmbrac bebelușul la piscină?”. Dacă pentru cei mai mari dintre ei clasicul costum de baie și casca sunt suficiente, în cazul celor mai mici este nevoie de scutecele speciale pentru baie, impermeabile și foarte absorbante. Acestea sunt disponibile pe piață și sunt recomandate pentru confortul și sănătatea tuturor copiilor pentru că previn micile accidente cu care părinții sunt atât de obișnuiți. 

De asemea, alături de scutecele de neopren, bebelușul are nevoie de un prosop mare și pufos, lapte sau, după caz, o gustare și, eventual, jucăria preferată care să îi capteze atenția în vestiar, atunci când părintele se schimbă. De regulă, în bazinele pentru copii se află jucării și dispozitive flotabile potrivite vârstei astfel încât acestea nu sunt necesare de acasă. În gentuța pentru piscină este recomandat să existe întotdeauna și o pungă de impermeabilă în care să fie transportate lucrurile umede. 

Dincolo de toate beneficiile emoționale, intelectuale și fizice ale înotului, ora la piscină trebuie să fie un prilej de distracție și relaxare pentru cei mici și cei mari în egală măsură. Prin urmare, părinții se pot orienta către centre care pun la dispoziția lor pachete care se mulează pe dorințele și nevoile lor. Clasele de grup se desfășoară alături de ceilalți copii și de părinți, împreună cu un instructor iar orele individuale se pot desfășura doar cu cel mic și cu instructorul în piscină, în timp ce părintele se poate bucura de pe margine de un moment de destindere.

 Photo by Picsea on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *