Activitatea multisenzorială care dezvoltă curiozitatea și dorința de explorare a micuțului

În primele luni de viață, părinții observă cu ușurință salturile mentale pe care le fac bebelușii. În această perioadă, copiii învață cu o rapiditate care, în ciuda tuturor studiilor efectuate, încă uimește oamenii de știință și părinții în egală măsură. La vârste atât de fragede, învățarea se face prin repetare și prin explorarea mediului. Cu cât acesta de pe urmă este mai divers, cu atât mai multe lucruri noi poate oferi bebelușului. În acest sens, am constatat că apa este unul dintre cele mai potrivite medii pentru a stimula dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor. Cei mai mici dintre ei sunt atrași de apă atât pentru că le amintește instinctual de mediul intrauterin și pentru că, întocmai ca în cazul adulților, are proprietatea de a liniști. Dincolo de aceste două aspecte, contactul cu aceasta presupune mai mult decât senzația de umed pe care o resimte bebelușul. Apa poate oferi o experiență multisenzorială pentru copil fără să îl suprastimuleze și care să îl ajute să învețe și să înțeleagă mai ușor lumea în care trăiește.

În acest sens, am constatat că orele de educație acvatică sunt extrem de importante pentru dezvoltarea bebelușilor în cel puțin cinci direcții majore:

Dezvoltarea pe plan senzorial

Așa cum spuneam la început, stimularea senzorială este unul dintre pilonii învățării încă de la vârste fragede. În primele luni de viață ale copilului, atunci când acesta nu înțelege încă semnificația limbajului formal, micuțul învață cu ajutorul simțurilor: văz, auz, miros, pipăit și gust. Cu excepția celui de pe urmă, orele de înot la bazin și sesiunile de bălăceală de acasă sunt instrumente care îl vor împinge pe micuț să exploreze în siguranță și să asimileze noi cunoștințe. Clipocitul, stropitul, baltăcitul, strălucirea, mirosul apei, temperatura și toate joculețele de piscină sunt descoperiri minunate și interesante care îi vor provoca pe bebeluși.

Dezvoltare personală și socială

Dezvoltarea personală și socială poate părea o cerință deplasată atunci când vorbim despre copii atât de mici însă nu trebuie să pierdem din vedere faptul că primele luni de viață sunt esențiale inclusiv pentru aceste două aspecte. Pe plan personal, cu ajutorul orelor de înot, bebelușul poate învăța să își depășească limitele, să dezvolte o curiozitate naturală și dorința de a încerca fără teamă lucruri noi. Din perspectiva socială, atunci când copilul este înscris devreme la bazin, participarea la clasele de educație acvatică reprezintă prima lui intrare în comunitate. Datorită acestora, va învăța să reacționeze cu calm la grupurile de oameni și chiar să stabilească legături emoționale cu alte persoane în afara familiei.

Dezvoltarea “geometrică”

Desigur că în cazul celor mai mici dintre ei, nu se pune problema de geometrie în sensul formulelor de calcul pentru arie sau perimetru. În acest context, dezvoltarea geometrică înseamnă că datorită orelor de înot și jocurilor specifice, micuții încep să devină conștienți și să învețe că lumea este formată din obiecte cu formă, greutate și textură diferită.

Dezvoltarea fizică

Despre beneficiile înotului la copii am scris în numeroase alte rânduri și este unul dintre cele mai importante repere în educația acvatică, motiv pentru care vom face astăzi doar o scurtă trecere în revistă. Chiar și atunci când sunt aduși la bazin de la primele lor luni (sau mai ales în acest context), micuții înotători își dezvoltă armonios corpul, au mai multă putere fizică, învață să meargă mai ușor, își țin echilibrul mai bine și își coordonează mai ușor mișcările.

Dezvoltarea gândirii logice

Întocmai ca în cazul perspectivei geometrice, contribuția orelor de înot la gândirea logică a copiilor nu înseamnă că la 6 luni, înainte să spună mama sau tată, copiii vor spune “silogism”. Lăsând gluma la o parte, la acest nivel de dezvoltare înseamnă că orele la bazin îi vor învăța pe micuți să anticipeze anumite acțiuni sau sunete datorită exercițiilor executate sub îndrumarea personalului calificat din piscină.  

 

Featured photo by Aaron Mello on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *