Conectarea emoțională realizată prin orele de educație acvatică

Unul dintre principiile de bază ale educației moderne este conectarea dintre părinți și copil. Nu puțini sunt la număr psihologii care subliniază importanța unei astfel de legături, esențială pentru relații sănătoase și echilibrate, caracterizate prin comunicare, dragoste și tandrețe. Mai mult de atât, procesul de conexiune joacă un rol extrem de important în dobândirea independenței emoționale a copiilor, atinsă într-un mod lipsit de anxietate. Momentele de conectare consolidează relația dintre părinți și copii, oferă un sentiment de siguranță și insuflă curaj atât celor mici, cât și celor mari. 

Secretul acestui ”procedeu” nu este, în fapt, nimic altceva decât timp de calitate petrecut alături de copil și încurajarea curiozității firești a micuților. Atunci când se simt apropiați emoțional de părinți, fără bariere de comunicare, capătă mai mult curaj, cred în propriile puteri, explorează cu încredere mediul înconjurător. 

De-a lungul timpului, prin experiență profesională și personală, am constatat că înotul alături de copil, indiferent de vârsta acestuia, reprezintă una dintre cele mai bune, mai amuzante și mai prielnice modalități de conectare. 

Deși mediul acvatic le este foarte familiar bebelușilor, prezența părintelui în bazin alături de ei, sau pe margine, încurajându-i, este un factor care contribuie simțitor la progresul micuților înotători. 

În iureșul programului zilnic, ora petrecută la piscină va fi ca o gură de aer proaspăt, inclusiv pentru părinții care se simt foarte stresați și obosiți. Noutatea mediului, provocările permanente vor antrena și vor capta atenția copilului, îl vor amuza teribil și vor provoca, în mod cert, zâmbete pe fețele tuturor. 

Unul dintre marile avantaje ale înotului, spre deosebire de alte activități pentru copii este contactul cu pielea părintelui, situație benefică atât pentru micuț, cât și pentru mama sau tatăl care îl însoțește la bazin. Atunci când vă bălăciți și explorați împreună bazinul, ritmul cardiac al ambilor este reglat și este indusă o stare aparte de relaxare care are o sumedienie de beneificii neașteptate, așa cum ar fi îmbunătățirea digestiei. Mai mult de atât, în cazul mămicilor, acest contact poate ajuta la stimularea lactației. 

Un alt aspect important este acela că apropierea fizică de părinte îi oferă copilului un sentiment în plus de siguranță și nu va asocia, subconștient, ora de înot cu separarea de mami sau de tati. De asemenea, va căpăta mai mult curaj și va fi mai dornic să învețe tocmai pentru că se va simți într-un mediu sigur. 

Dincolo de toate aceste aspecte psihologice, trebuie să recunoaștem că orele la bazin oferă o minunată oportunitate de conectare prin joacă. Toate activitățile din piscina destinată educației acvatice ca stropitul, plutitul, lovitul apei cu mâinile, suflarea aerului în apă și instrumentele colorate care plutesc în jurul copilului vor fi percepute de acesta ca un teren de joacă plutitor care îi va oferi un nou prilej de râs și bucurie. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *