Nu renunța la orele de înot pentru copii nici măcar în mijlocul iernii! 

Cei mai mulți dintre părinți asociază educația acvatică și orele de piscină cu temperaturile ridicate de afară. În cazul copiilor care au deja mai mult de 2 ani, o bălăceală supravegheată la piscina în  aer liber poate fi o idee bună însă bebelușii au nevoie de condiții speciale pentru prima oră de înot. 

Din fericire, aceste condiții sunt întrunite independent de temperatura de afară în bazinele destinate acestei activități. În ciuda acestui lucru, nu puțini la număr sunt cei care aleg să amâne prima oră de înot a micuțului de abia când începe să se încălzească afară. 

Chiar dacă nu e neapărat greșit, e bine de știut că progresele de natură fizică, emoțională și intelectuală apar mai rapid atunci când copilul este înscris la înot din primele luni de viață. Prin urmare, orele petrecute la bazin cu cel mic sunt întotdeauna o idee bună, indiferent câte grade arată termometrul. 

De altfel, pe lângă toate celelalte beneficii ale înotului de la vârste fragede despre care am povestit în alte rânduri, acest sport are un alt avantaj important mai ales în sezonul rece: o asemenea activitate poate contribui la menținerea sistemului imunitar.

E un lucru bine știut ca sportul, de orice fel, face minuni asupra întregului corp, inclusiv asupra sistemului natural de apărare al organismului. În cazul copiilor, prin natura lor curioasă și plină de energie, ei fac mișcare atunci când se joacă liberi ore întregi. Totuși, iarna au mai puține ocazii să alerge și să se joace ca de obicei, motiv pentru care o oră pe săptămână la bazin poate să compenseze lipsa de mișcare. 

Temerea părinților în sezonul rece este că cei mici pot răci dacă înoată iarna din cauza diferențelor de temperatură sau pentru că ies din bazin cu părul și urechile ude. De fapt, răcelile cauzate de aceste două lucruri nu sunt altceva decât mituri. Este adevărat că incidența răcelilor și a gripelor este mai mare în sezonul rece și apar mai des la copii însă acest lucru se întâmplă din cauza unui cumul de factori. Înainte de toate, virusurile apar mai des în perioada rece decât în cea caldă. De asemenea, tranziția de la toamnă la iarnă poate slăbi sistemul imunitar dacă acesta de pe urmă nu este întârit prin activitate fizică și alimentație corespunzătoare. În cele din urmă, în special în cazul copiilor care merg la grădiniță sau la școală, astfel de neplăceri de sezon apar mai des tocmai pentru că sunt în contact permanent și pentru o lungă perioadă de timp cu alți copii. 

Soluția, desigur, nu este să limităm activitățile copiilor în timpul iernii și cu atât mai puțin să îi ținem izolați. Nu trebuie decât să oferim sistemului imunitar al micuților un pic de ajutor iar înotul poate fi cea mai bună opțiune în acest sens. 

Singurul lucru de care trebuie sa țineți cont cu mai multă atenție decât în perioada verii este să uscați foarte bine urechile și părul celor mici. Deși nu răcesc din aceste cauze, senzația este neplăcută și le poate produce disconfort. 

 

Photo by kids&me Germany on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *