Gestionarea tantrumurilor la piscină

Dacă întrebi un părinte care este momentul potrivit pentru un tantrum, cel mai probabil, răspunsul invariabil va fi niciodată. Cu toate acestea, indiferent de programul sau dorințele părinților, tantrumurile fac parte din procesul de creștere și dezvoltare. Acestea se manifestă ca o explozie de energie a copilului, urmare a unor frustrări acumulate și neexprimate altfel decât în această manieră primară, de bază. 

Deși apar cel mai des atunci când copilul deja ”rupe” primele lui cuvinte, tantrumurile se pot manifesta chiar și la câteva luni de viață. De cele mai multe ori, în această situație, copiii plâng și țipă necontrolat, se tăvălesc, aleargă și par că refuză orice altă formă de comunicare. Așa cum menționam anterior, nu există un moment special sau un factor declanșator specific al acestor explozii emoționale, motiv pentru care ele se pot manifesta oriunde, inclusiv în timpul orelor petrecute la bazin. 

Deși primul instinct ar putea fi scoaterea micuțului din apă, în fapt aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poate face părintele copilului care se manifestă astfel. Primul pas pentru prevenirea acestor crize este includerea orelor de înot în rutina zilnică fără ca acestea de pe urmă să necesite excluderea unei mese sau a somnului. Ca fiecare dintre noi, copiii sunt mult mai relaxați și mult mai deschiși la experiențe atunci când se simt suficient de odihniți și de hrăniți. Cu toate acestea, în ciuda măsurilor de prevenție, tantrumurile se pot manifesta în mijlocul orei de bălăceală la bazin. Iată ce poți face în acest caz, pentru a-l ajuta pe micuț să se liniștească și pentru a nu-i induce o aversiune față de piscină:

  1. Începe orele de înot cât de devreme se poate. 

Ideal ar fi ca cel mic să fie adus la bazin încă din primele luni de viață, atunci când subconștientul său păstrează vie amintirea mediului intrauterin. Deși nu este întotdeauna valabil, unii copii de peste 18 luni pot fi mai reticenți și chiar mai temători în fața experienței acvatice. 

  1. Chiar dacă te simți inconfortabil, nu scoate copilul din apă. 

Dincolo de disconfortul emoțional al copiilor, una dintre neplăcerile tantrumurilor este faptul că părinți se pot simți jenați de privirile celor din jur și încearcă să aplaneze situația cât mai rapid. Deși intențiile sunt bune, efectele pot fi dezastruoase, mai ales la bazin. Dacă cel mic este scos din apă fără nicio încercare de a-l consola și de a-i oferi confort suplimentar în acest mediu, ieșitul brusc din apă va constitui o sursă în plus de stres pentru acesta. În astfel de cazuri, cea mai buna metodă de gestionare este retragerea cu micuțul într-un colț mai liniștit al bazinului și oferirea cuvintelor de încurajare și de mângâiere pe toată perioada tantrumului, indiferent cât de mult ar dura acesta. 

  1. Nu renunța!

Așa cum bine știti, ”implementarea” unui nou obicei în rutina zilnică a copilului este, de cele mai multe ori, o provocare. De la diversificarea alimentelor până la înțărcare, statul în scaunul de mașină sau prima zi de grădiniță sunt experiențe care, uneori, se pot dovedi a fi obositoare fizic și emoțional atât pentru copil, cât și pentru părinți. ”Cheile” succesului, sunt de fapt, simple și bine cunoscute: răbdarea și blândețea. Chiar dacă sunteți tentați să renunțați și să nu mai puneți niciodată piciorul lângă vreo piscină vreodata atunci când copilul se află în mijlocul unei astfel de crize emoționale, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să îi dați voie să se desfășoare și, în același timp, să îl încurajați. 

Photo by Tim Bish on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *