Cum îl pregătești pe cel mic pentru prima oră la bazin?

Orele de înot sunt un prilej de distracție, un moment de conexiune între părinți și copii precum și un motor al dezvoltării armonioase a copiilor. Există, totuși, un secret în spatele tuturor acestora: ”împrietenirea” micuțului cu apa care începe cu ceva vreme înainte de primul contact cu bazinul. De fapt, aceasta are loc înainte de naștere, chiar în mediul intrauterin. Din acest motiv, cu cât este adus mai devreme la bazin, cu atât achizițiile sunt mai rapide.

În primele lor luni de viață, bebelușii păstrează, subconștient, amintirea confortului din lumea intrauterină, confort ”imitat” de apa special încălzită pentru ei la bazin. Totuși, pentru că sunt stimulați senzorial mai mult decât sunt obișnuiți, în special bebelușii, ideal este ca trecerea să fie lentă și înlesnită de o serie de trucuri pe care le veți găsi mai jos. 

  1. Înainte de toate, împrietenește-te tu cu bazinul! 

    În mod surprinzător, sunt destui adulți care au o oarecare temere față de apă și care își doresc, totuși, ca cei mici să se bucure de beneficiile înotului. Din experiență proprie, ca orice mamă, am ajuns la concluzia că oricât de mici ar fi copiii, ei au darul de a-ți prelua stările. Prin urmare, dacă ai emoții sau ești agitat înaintea orei de înot, probabil că micuțul tău va intui acest lucru și nu va coopera. Prin urmare, poți lua și tu câteva ore de înot pentru adulți care să te ajute să îți elimini reticența. 

  1. Transformă băița într-un prilej de distracție. 

Jucați-vă împreună, cântați, bălăciți-vă, loviți apa și stropiți cu încredere! Aceste mici ”exerciții” vor face mult mai plăcut momentul băiței însă dincolo de acest aspect, micuțul va asocia apa caldă cu siguranța și cu distracția. De asemenea, chiar dacă tu îți faci griji pentru că vei avea destul de strâns după baie, trebuie să știi că toate aceste activități stimulează procesul de achiziții intelectuale și motrice ale copilului. 

  1. Înaintea orei, rezervă-ți suficient timp pentru schimbat și alte mici tabieturi. 

Întocmai cum se întâmplă cu emoțiile și teama, am observat că micuții  pot prelua uneori inclusiv stările de agitație provocate de grabă. Tocmai de aceea, recomand tuturor părinților să nu vină niciodată la fix sau doar cu câteva minute înainte să intre în piscină. E nevoie de timp pentru ca micuțul să fie dezbrăcat și apoi îmbrăcat cu costumul de baie. Și pentru că tot am menționat de costumul de baie, nu uita că la bazin micuții au nevoie de chiloței speciali pentru înot, din materiale care nu permit scurgerea micilor ”accidente” care se vor întâmpla surprinzător de des. De asemenea, este foarte important ca micuțul tău să fie hrănit cu o oră înainte de intrarea în bazin. Pe de-o parte, dacă îi va fi prea foame, o să fie morocănos. Pe de cealaltă parte, dacă abia a mâncat, e foarte posibil, din nou, să apară mici accidente. 

Toți acești pași de care ți-am povestit mai sus sunt importanți pentru că, lăsând la o parte toate beneficiile pe care înotul le are asupra dezvoltării emoționale, fizice și psihice, ora la bazin trebuie să fie un prilej de distracție pentru toată lumea. 

Foto: Arhiva personala

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *