Din multe puncte de vedere, această generație de copii e mult mai norocoasă decât am fost noi. Trăiesc într-un alt context social, sunt nativi în tehnologie și toată informația de care au nevoie se află, la propriu, doar la o apăsare de buton distanță. Pe de cealaltă parte, chiar și în timpul verii, atunci când copii sunt în vacanță, parcă e un pic prea liniște pe străzi și în spatele blocurilor.
În mod paradoxal, pe măsură ce tehnologia a evoluat și a pătruns din ce în ce mai mult în viețile micuților noștri, pare că ei s-au distanțat de plăcerile copilăriei, așa cum le știm noi.
Dincolo de distracție și de hohotele de râs, mingea aruncată în sus și în jos în spatele blocului, șotronul și coarda sunt, în fapt, forme de sport pe care puțini dintre copii le mai practică.
Urmările unei vieți sedentare, acaparate de tehonologie, se văd de la vârste fragede. Tocmai de aceea, nu e niciodată prea devreme pentru a-i înscrie pe copii la o clasă de sport iar dintre toate orele posibile voi recomanda din nou și din nou înotul care poate fi practicat încă de la primele luni de viață. Fie că alegi să îl duci pe copil la bazin, fie că optați pentru altă formă de mișcare, un lucru este cert: sportul adoptat ca stil de viață din copilărie are cel puțin 10 beneficii majore din care derivă toate celelalte.
- Îmbunătățește funcțiile inimii. Ca orice alt mușchi, ”performanțele” cardiace pot fi îmbunătățite cu ajutorul mișcării regulate.
- Sportul este una dintre cele mai bune metode de a avea grijă de arterele și vasele de sânge. Chiar dacă tensiunea neregulată sau nivelul ridicat de colesterol sunt probleme mai rar asociate cu copiii, suferința provocată de dereglările acestora pot fi prevenite, într-o mare măsură, prin practicarea unei forme sau alta de sport din copilările.
- Sportul întărește plămânii iar acest lucru înseamnă că organismul este mult mai bine oxigenat.
- Orice formă de mișcare contribuie la dezvoltarea fizică armonioasă.
- Nivelul de energie se optimizează. Din proprie experiență, am observat cu ochiul liber (de mamă), că sportul echilibrează nivelul de energie. Desigur, cei mai mulți dintre părinți știu că micuții lor sunt ca mingiuțele în cea mai mare parte a timpului dar în special când se apropie ora de culcare. Totuși, atunci când iau parte sistematic la ore de sport, nivelul lor de energie se va echilibra și toată familia va dormi mai bine.
- Sportul îmbunătățește starea de spirit. În teorie, copiii nu ar trebui să se confrunte cu o astfel de problemă însă adevărul este că universul emoțional al micuților noști este la fel de bogat ca al nostru iar o bună metodă de a-i ajută să facă față emoțiilor este să îi înscriem la o clasă de sport.
- Sportul poate duce la legarea primelor prietenii. Cu siguranță sunt destui părinți care și-au pus întrebări referitoare la dorința de socializare a copiilor și la numărul de prieteni ai acestora. Atunci când sunt aduși de foarte mici la ore organizate, micuții își dezvoltă de la vârste foarte fragede capacitatea de socializare.
- Clasele de grup îi pot învăța pe cei mici valoarea disciplinei.Cuvântul ”disciplină” poate suna dur, iar o educație spartană este complet contraindicată. În schimb, copiii pot învăța foarte devreme cum să se organizeze, cum să se automotiveze sau cum să obțină singuri mici victorii.
- Copiii capătă mai multă încredere în ei cu ajutorul sportului. Tocmai micile victorii, spiritul de competiție și compania altor copii sunt doar câteva dintre motivele pentru care micuții înscriși la clase de sport de la câteva luni sunt mai asertivi, mai curajoși și mai siguri.
- În cele din urmă, trebuie menționat și faptul cel mai evident: sportul contribuie la menținerea unui greutăți optime. Stilul de viață sedentar și tentațiile dulci de la care mai ales cei mici se abțin greu pot produce, cu timpul, o serie amplă de afecțiuni cauzate de supraponderabilitate. Alături de mișcare, cât de des se poate, este necesară și o alimentație echilibrata, diversă și care să includă absolut toate grupele alimentare.
Featured foto by Ashton Bingham on Unsplash