Copiii sunt prea mici pentru bazin și alte mituri demontate 

În ciuda numeroaselor beneficii ale înotului, nu puțini sunt părinții care dau dovadă de reticență în fața acestei activități. De altfel, acesta este unul dintre cele mai întâlnite mituri în ceea ce îi privește pe copii atunci când vine vorba de înot: sunt prea mici. 

 

În fapt, bebelușii au instinctele necesare mediului acvatic chiar de la naștere tocmai pentru că își petrec aproximativ 9 luni în spațiul lichid. Prin urmare, aceștia pot fi aduși la bazin încă de la primele luni de viață. Cu siguranță în acest moment nu pot învăța diferite stiluri de înot însă la fel de sigur este faptul că își vor dezvolta instinctele și se vor împrieteni rapid cu bazinul. 

Un alt mit referitor la bazin este că acesta l-ar putea îmbolnăvi pe copil de diferite afecțiuni contagioase, inclusiv de gripă. De fapt, înotul, în special practicat de la vârste foarte mici, întărește sistemul imunitar și contribuie la protejarea celor mici de astfel de afecțiuni. Temerea părinților este bazată pe faptul că, dacă nu beneficiază de o curățare corespunzătoare, bazinul poate fi o sursă de infecții. Tocmai de aceea, igiena este unul dintre cele mai importante criterii in selectarea bazinului de inot!

Recomand ca igienizarea sa fie facuta prin intermediul unei instalații de electroliză salină foarte performantă,  care nu are consecințe negative asupra tegumentelor, mucoasei gastrice și căilor respiratorii. De asemenea, se utilizează o lampa cu ultraviolete cu eficiență foarte bună în distrugerea tuturor tipurilor de bacterii, virusuri, paraziți și germeni patogeni din apă. Mai mult de atât, împrospătarea apei se face zilnic prin înlocuirea a 40l pentru fiecare utilizator al piscinei iar o dată la 10 zile, apa se înlocuiește complet. 

Cel de-al treilea mit important asupra căruia ne vom opri astăzi este faptul că mulți părinți sunt de părere că înotul nu este o abilitate foarte importantă iar în vacanțe copilul se poate distra bine, mersi și dacă are un colac sau un alt dispozitiv gonflabil. Adevărul extrem de trist este că accidente tragice se pot întâmpla chiar și atunci când copilul este supravegheat și are aproape un dispozitiv de plutire. În astfel de situații limită, importantă nu este doar tehnica de înot a copilului, ci și gradul de familiaritate cu apa, cât de calm este în acest mediu și dacă știe cât și cum să își controleze respirația. 

O altă prejudecată este aceea că cei mici pot fi învățați să înoate de către părinți, lucru pe jumătate adevărat însă doar o persoană cu adevărat pregătită în acest domeniu îi poate învăța pe copii alte lucruri importante în afară de menținerea la suprafață, așa cum sunt cele enumerate mai sus. 

În cele din urmă, unul dintre motivele pentru care părinții îi țin pe copii departe de bazin este convingerea că celor mici le este frică de apă. De fapt, atunci când sunt încurajațti cu blândețe, puțini sunt copiii care au cu adevărat teamă de apă. Pentru cei mai mulți dintre ei, bazinul este un mediu numai bun de explorat și un prilej de distracție. 

Despre beneficiile înotului, despre legătura dintre sport și alimentație și despre cum putem transforma activitățile sportive în joacă voi povesti mai multe pe 13 aprilie de la ora 9.00 la Aviației Wellness Center în cadrul evenimentului Garbo Smart Parenting. 

Photo by James & Carol Lee on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *