În ciuda numeroaselor efecte benefice pe care înotul îl are asupra copiilor, unele dintre ele vizibile cu ochiul liber, natația infantilă este încă un domeniu destul de puțin explorat, cel puțin la noi în țară. Tocmai de aceea, în fiecare zi primim întrebări de la părinți curioși, dornici sau chiar reticenți despre ce presupune această activitate și care este rolul său. Prin urmare, astăzi am întocmit un ABC scurt cu întrebările pe care le primim cel mai des despre educație acvatică.
- De la ce vârstă pot aduce copilul la înot?
Niciodată nu e prea târziu pentru asta însă cu cât sunt aduși copiii mai devreme la bazin, cu atât rezultatele apar mai rapid.O parte dintre programele pe care le dezvolt și le implementez la Baby Spa sunt potrivite inclusvi pentru copiii de 4 luni.
- Copilul plânge până și băiță. Oare îi va fi frică la piscină?
Mediul acvatic le este surprinzător de cunoscut bebelușilor, iar acesta este unul dintre motivele pentru care este recomandat ca primul contact cu bazinul să se facă foarte devreme. Pe scurt, în subconștient, copiii asociază apa caldă a bazinului cu siguranța din pântecul mamei. La fel de adevărat este că fiecare copil e unic și are reacții emoționale primare unice și astfel poate să apară teama de apă. Din fericire, teama de înot nu este un impediment pentru că există tehnici speciale, blânde, prin care copiii pot fi împrieteniți cu bazinul. Unde mai pui că te multe ori, unul dintre rezultatele acestor metode este inclusiv eliminarea fricii de băiță.
- De unde știu că bebelușul nu se va îmbolnăvi la piscină?
E drept că în cazul bebelușilor, ora de educație ecvatică reprezintă prima intrare în colectivitate iar cea mai mare temere a părinților în această situație este contactarea unei boli contagioase. Atunci când curățarea apei se face sistematic și riguros, riscul este diminuat aproape spre zero. Apa de la bazinul în care îmi desfăsor activitatea este curățată prin electroliză salină, un procedeu special care distruge agenții patogeni și care nu afectează pielea sau mucoasele bebelușilor. De asemenea, apa este tratată cu ajutorul unei lămpi speciale cu UV destinată distrugerii virusurilor și bacteriilor. Mai mult de atât, pentru fiecare utilizator al piscinei sunt înlocuiți 40 de l zilnic iar o dată la 10 zile, apa este schimbată complet.
- Cum îl afectează pe copil apa rece din bazin?
De fapt, apa din bazinele pentru copii nu este rece. Din contră, aceasta este încălzită până la 32 de grade iar temperatura aerului are aproximativ 32 de grade.
- La câteva luni, copilul nici nu știe să meargă. De ce să învețe să înoate?
La câteva luni, copilul nu va învăța să înoate, dar va învăța să își dezvolte instinctele care, un pic mai târziu, vor pune bazele înotului și care, în situații de urgență, pot contribui chiar la salvarea vieții micuțului. Până acolo însă, e important de subliniat faptul că educația acvatică are un impact puternic și important inclusiv a achizițiilor motrice a copilului, adică inclusiv asupra mersului. Cu cât e adus mai devreme la înot, cu atât bebelușul își va întări musculatura și structura osoasă. De asemenea, își va ține mai ușor echilibrul iar toate acestea la un loc înseamnă că se poate ridica mai repede în picioare.
- Ce facem dacă apar ”accidente” în piscină?
De fapt, accidentele în piscină sunt foarte ușor de prevenit pentru că accesul în bazin se poate face doar cu scutece speciale de înot, impermeabile, care previn scurgerea lichidelor și nici nu îl incomodează pe cel mic.