Ce influență are înotul asupra comportamentului celui mic? 

Fără prea multe artificii de limbaj, voi sublinia încă de la început că înotul se numără printre acele alegeri care pot schimba viața adultului și modelează potențialul copilului, încă de la stadiul de bebeluș. Desigur că suntem tentați să ne axăm asupra beneficiilor fizice ale acestui sport care, ce-i drept, nu sunt deloc puține. Printre acestea, trec rapid în revistă accelerarea achizițiilor motrice în primele luni de viața, întărirea musculaturii și a structurii osoase, întărirea sistemului vascular, a inimi și a plămânilor.

 De asemenea, înotul, implementat de la cele mai fragede vârste cu putință, contribuie în mod simțitor la menținerea greutății normale a copiilor, cu atât mai importantă într-o lume în care sunt bombardați cu tentații alimentare dăunatoare din toate direcțiile. În mod evident, toate aceste efecte sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului, însă așa cum veți vedea, educația acvatică poate modela armonios tiparele comportamentale ale micuțului. 

Orele de înot pot înlesni intrarea în comunitate

Pe cât de frumoși sunt ani de grădiniță și de școală, pe atât de greu este primul pas făcut în această direcție. Prima zi în comunitate este, cu siguranță, o provocare pentru cei mici și pentru părinți în egală măsură. Totuși, în cazurile în care copilul este adus la bazin încă de la vârsta recomandată, respectiv de la 4 luni, trecerea se va face mult mai ușor. De la prima oră de înot până la prima oră la creșă sau grădi, micuțul va fi deja obișnuit cu grupurile de copii, cu stimularea multisenzorială și cu separarea temporară de părinte. În același timp, trebuie menționat faptul că inclusiv părinților li se va părea mai ușoară prima zi de grădiniță, având deja în spate un astfel de exercițiu pedagogic și emoțional ca ora de înot. 

Copiii învață la înot că eșecul nu înseamnă o greșeală, ci o lecție. 

Mediul școlar din România se bazează, printre altele, pe competitiție. Deși pe de-o parte poate fi un lucru bun, atât timp cât cei mici nu știu să privească micile eșecuri ca pe lecții din care pot învăța, fiecare notă mai mică decât a colegului poate ascunde o mică drama. În cadrul orelor de educație acvatică, cei mici vor descoperi că nu există eșecuri sau piedici de netrecut. Din contră, prin încurajpri repetate atât din partea instructorilor, cât și din partea părinților, copiii se vor ambiționa și vor căpăta mai multă încredere în forțele lor. 

Curajul nu înseamnă absența fricii, ci învingerea acesteia. 

Oricât de dulceag sună această parafrază, însumează exact unul dintre beneficiile înotului. Cu siguranță ora la bazin îi va scoate pe copii din zona de confort, iar aceștia trebuie să își înfrunte o serie amplă de frici, de la cea clasică de apă, până la anxietatea de separare și, așa cum ziceam mai sus, până la teama de eșec. De la oră la oră, micuții vor fi învățați cu blândețe cum să facă față acestor porniri naturale. Mai mult de atât, ei vor învăța că sunt firești, că apar la toată lumea și că nu sunt semne de slăbiciune. Din contră, prima lor victorie în fața fricii este chiar prezența la bazin și, alături de părinți și instructori, vor învăța cum să își gestioneze si să își învingă temerile. 

Photo by Walaa Khaleel on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *