Alimentația potrivită micului tău campion!

Din capul locului, e important de menționat faptul că acest articol se adresează părinților cu copii de peste 5 ani care practică regulat înotul. În al doilea rând, țin foarte tare să sublinez faptul că atât alimentația adultului, cât și a copilului, sportiv sau nu, trebuie să fie echilibrată și să conțină toate grupele alimentare, cu excepția unor alergii sau a altor indicații medicale. 

Un stil de viață sănătos are trei mari ramuri importante din care pleacă toate celelalte conexe: odihna suficientă, mișcarea și alimentația. Dacă prima este de la sine înțeleasă, iar despre cea de-a doua am tot vorbit până acum, astăzi vă invit să trecem în revistă câteva reguli de bază care pot fi aplicate atât adulților, cât și micuților care, așa cum ziceam, au trecut de 5 ani.

 La această vârstă, corpul copilului este o fabrică de ars calorii datorită procesului de creștere, iar dacă se adaugă și un sport complex, așa cum este înotul, cu siguranță e nevoie de câteva direcții și reguli. 

Prima regulă, și cea mai importantă, este că, în ciuda faptului că la această vârstă ard surprinzător de multe calorii, copiii nu trebuie sub nicio formă supraalimentați. Cea de-a doua, poate la fel de importantă, este faptul că atunci când le oferim copiilor feluri principale de mâncare și gustări trebuie să luam în calcul aportul nutritiv, nu caloric. Pe românește, trebuie să ne întrebăm ce îi oferă corpului felul respectiv de mâncare. 

Carbohidrați pentru energie 

Carbohidrații au grijă de nivelul de zahăr din sânge și le oferă micuților energie. Totuși, corpul poate înmagazina doar o anumită canitate de carbohidrați și, drept urmare, trebuie ”realimentat” destul de des. 

Variantele prietenoase de carbohidrați: cereale integrale, orez brun, paste și tăiței din făină integrală, fructe proaspete, sucuri de fructe proaspete (deși să admitem că aceasta este varianta de răsfaț, pentru că ideal ar fi ca micuțul să mânânce fructele), cartofi și cartofi dulci (de preferat preparați la cuptor, fierți sau la aburi), fasole, linte, năut. 

Proteine pentru creștere și dezvoltare 

În cuvinte simple, proteinele sunt un fel de cărămizi din care sunt construiți mușchii, iar copii au nevoie cu siguranță de această grupă alimentară. 

Printre sursele bune de proteine se numără carnea, peștele, lactatele și ouăle însă există și surse vegetale de proteine ca fasolea, tofu, alune, nuci pecan, caju, migdalele, untul de arahide sau semințele de floarea soarelui. 

Grăsimile sănătoase nu sunt inamici! 

De fapt, ele sunt recomandate în alimentație, ca toate celelalte grupe, însă importantă este calitatea acestora. O porție de cartofi prăjiți nu înseamnă că cel mic primește un aport sănătos și necesare de calorii și nutrienți. Din contră, valoarea nutritivă a acestui preparat (preferat de mulți copii și de adulți, între noi fie vorba) este foarte scăzută, în timp ce aportul caloric este foarte ridicat. În schimb, copiii pot primi canitatea necesară de grăsimi bune din avocado, pește gras, brânzeturi, semințe și nuci. 

Nu uita de sticla de apă! 

Deși nu am menționat acest lucru în introducerea postării de astăzi, e de la sine înțeles că e nevoie de hidratare în viața de zi cu zi, dar și înainte de orele de înot. Ideal este ca cei mici să bea suficientă apă cu o oră înainte de înot, în gurițe mici și fără să fie forțați. Dacă petrec cea mai bună parte a zilei fără să se hidrtateze suficient, ca un făcut, înainte de ora de la piscină, vor fi tentați să bea apă pe săturate, până când li se umflă burticile, lucru care poate duce la crampe și chiar la mici accidente în piscină. 

 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *