Efectul de val: Ce învățam la piscină se transpune în viața de zi cu zi

De-a lungul anilor de studiu și cercetare în domeniul educației acvatice și al natației infantile, am constatat că dincolo de toate beneficiile fizice, înotul are un impact extrem de important în viețile celor mici. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că tot ce învață cei mici la bazin are un corespondent sau o aplicabilitate în viața de zi cu zi, iar toate acestea însumate le oferă copiilor un head start inclusiv pe plan școlar. 

Încredere în forțele proprii

Primul lucru pe care îl vei observa după câteva ore de înot este faptul că cel mic va primi un boost incredibil de curaj și încredere în forțele lui pentru că începe să experimenteze în piscină un sentiment de independență. O bună parte dintre copii se ridică mai vânjos în funduleț sau în picioare și încep să facă primii pași mai rapid tocmai pentru că sunt deprinși de la bazin să experimenteze și să încerce lucruri noi. 

De asemenea, fiecare mică victorie din piscină, de la suflarea primelor bule în apă până la prima lungime de bazin parcursă singur, are darul de a le insufla celor mici curaj și încredere. 

În cazul celor mai marișori dintre ei, micile concursuri din piscină, precum și încurajările antrenorilor și ale părinților, le vor spori spiritul de competitivitate și de învingători! 

Copiii pot dobândi de mici abilități sociale

Așa cum spuneam și în alte rânduri, pentru copiii aduși de la primele luni de viață la bazin, acest mediu reprezintă intrarea lor în colectivitate. Dacă această este făcută timpuriu, în siguranță și cu blândețe, atunci cei mici se vor adapta mult mai ușor la grădiniță sau la școală.

 De asemenea, interacțiunea cu profesorii, cu alți părinți și cu ceilalți copii din vestiare îi va ajuta pe micuți să lege mai ușor prietenii cu cei de vârsta lor și să accepte mai rapid atât postura de autoritate a educatoarei, cât și separarea de părinți. 

Un lucru esențial de menționat este faptul că nu toți copiii care vin la piscină vor alege să facă o carieră din înot, lucru perfect normal și de înțeles. Totuși, indiferent dacă acest sport este practicat ca hobby sau ca performanță, și într-un caz și în altul, copiii vor învăța cât de importante sunt disciplina, eforturile și munca în echipă. 

Micii înotători învață cât de importantă este mișcarea pentru un stil de viață sănătos! 

Cei mai mulți dintre adulți au un stil de viață sedentar și se urnesc greu să schimbe acest lucru, oricât de bine ar ști teoria despre beneficiile sportului. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru că nu există, la nivel național, o modalitate de implementare serioasă a mișcării în viețile elevilor. Cea mai bună modalitate de a preveni sedentarismul și toate urmările sale de-a dreptul nocive este împrietenirea copiilor cu sportul de la cele mai fragede vârste. Astfel, acesta va deveni o obișnuință, parte a vieții de zi cu zi, si nu un efort sau o suprasolicitare. 

Desigur că orice sport vine la pachet cu o serie amplă de efecte benefice, însă niciunul nu are atât de multe rezultate pe paliere multiple (emoțional, social, cognitiv și fizic) ca înotul. La orele de educație acvatică sunt puse în mișcare toate grupele musculare, sunt stimulate toate simțurile iar funcțiile inimii și ale plămânilor sunt îmbunătățite. 

Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *