Activități care stimulează achizițiile emoționale și intelectuale ale copiilor

Atunci când devii părinte, fără să exagerez, ți se deschide în față o lume complet nouă, al cărei nucleu e un omuleț care te uimește cu fiecare zi care trece. În special în primele luni de viață, copiii se dezvoltă incredibil de repede, pe toate planurile. Cresc, la propriu, sub ochii noștri și învață în fiecare zi câte ceva nou. Pentru a-i ajuta în acest sens, există câteva mici  trucuri, jocuri și activități pe care le puteți face împreună pentru ca cel mic să facă achiziții mai ușor și mai rapid. 

 Înscrie-l pe cel mic la cursurile de înot! 

Deloc suprinzător, acesta este primul sfat pe care îl pot oferi părinților, testat pe propria familie și studiat în mediul academic pe parcursul anilor formării mele profesionale. Cu cât sunt aduși mai devreme la bazin, cu atât vor învăța mai mult, mai repede și mai ușor. Deși copiii pot fi aduși oricând la bazin, momentul ideal de a-i împrieteni cu educația acvatică este la 4 luni. Am spus acest lucru în numeroase alte ocazii. La această vârstă, instinctele lor funcționează surprinzător de bine tocmai pentru că viața intrauterină se desfășoară în mediu acvatic, iar ei păstrează în subconștient amintirea acestui spațiu. Bazinul cu apă caldă le va oferi micuților senzația de confort și mai ales de siguranță, precum și o nouă ocazie de explorare și de învățare prin folosirea simțului tactil. Experiențele noi din piscină, puse împreună cu activarea sentimentului de siguranță vor da curaj celui mic, îl vor ajuta să exploreze și astfel, să se dezvolte. 

De asemenea, orele petrecute la bazin înlesnesc intrarea în colectivitate, pavează drumul educației din sistemul de învățamânt și le va insufla copiilor sentimente de încredere și independență, sprit de competiție și dragul de lucru în echipă. 

Vorbește-i de când l-ai luat prima dată în brațe! 

Această activitate simplă și naturală este una dintre cele mai bune metode de stimulare a copiilor pentru că ei învață inclusiv prin imitare. Chiar dacă în primele luni de viață nu vor înțelege exact sensul formal cuvintelor, micuții le vor deprinde mai deprinde mai repede și mai ușor prin repetare și asocieri vizuale. De altfel, experiența personală m-a învățat că cei mici, chiar din scutece, fac niște conexiuni extraordinar de rapid și înteleg mai mult decât pare. 

Folosește-te de simțul tactil! 

Atunci când îi vorbești micuțului, încearcă să ilustrezi cât de mult se poate. Sună aproape academic, dar dacă îl apuci de degețul mare în timp ce îi cânți sau îi vorbești despre el, dacă îl atingi pe năsuc în timp ce inventezi o poezioară nouă despre el, facilitezi și stimulezi conexiunile neuronale din creierul bebelușului. 

Jucați-vă cu texturile! 

Un alt mic truc de stimulare care mizează tot pe simțul tactil este diversificarea texturilor cu care intră în contact cel mic. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este să folosești jucăriile făcute din diverse materiale, însă, în același timp, la fel de bune sunt șervețelele, fețele de pernă, paietele, puloverele de lână sau eșarfele foarte fine. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *