Mici trucuri pentru siguranța celor mici în vacanță

Mâna sus cine e inca cu gândul la concediu sau, și mai bine, deja are bagajele făcute și e pe picior de plecare! 

În această perioadă, cei mai mulți dintre noi aleg ca destinații turistice plaje însorite sau resorturi la munte cu piscine răcoroase. Pe lângă faptul că apa oferă un minunat prilej de relaxare, aceasta ne poate da ocazia să facem mișcare și în vacanță, inclusiv alături de micuții noștri. 

Atunci când se află în bazinele de înot din centrele specializate în educație acvatică, aceștia se află în deplină siguranță, însă așa cum bine știu toți părinții, acest lucru nu mai este valabil departe de ochii vigilenți ai instructorilor. 

Din păcate, statisticile mondiale arată cifre îngrijorătoare cu privire la rata deceselor prin înec la copii. Organizația Mondială a Sănătății a publicat un studiu conform căruia, în Europa, aceasta este a cincea cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, și a șasea în rândul celor cu vârsta de până la 4 ani. Puteți citi studiul aici.  

 Tocmai de aceea, astăzi vom povesti împreună despre câteva măsuri de siguranță și confort ideale pentru perioada concediului de vară. Alături de toate cele enumerate mai jos, din capul locului trebuie menționat că una dintre cele mai importante metode de a-i ști pe copii în siguranță este să îi învățam pe cei mici să înoate. Desigur că această regulă nu le anulează pe toate celelalte, dar în cazul unuor accidente nefericite, le poate da o șansă în plus. 

  1. Indiferent că e vorba un luciu natural de apă, de un bazin pentru copii, cadă sau cădiță gonflabilă cu doar câțiva centimetri de apă, copiii trebuie supravegheați în permanență de către un adult. Acest lucru este valabil întotdeauna, indiferent de împrejurare, cu atât mai mult cu cât cei mai mici dintre ei se pot îneca în 5-6 cm de apă! 
  2. Piscinele trebuie împrejumuite înototdeauna cu un gard suficient de înalt încât să nu poată fi sărit de copii și prevăzute cu o poartă care se încuie. 
  3. Atunci când copiii au terminat bălăceala, trebuie strânse toate jucăriile din piscină și din apropierea acesteia ca să nu îi tenteze. 
  4. Copiii trebuie învățați că în jurul piscinei nu ne împingem, nu alergăm și nici nu ne plimbăm cu skateboard-ul, patine sau alte astfel de dispozitive.
  5. Dacă piscina este prevăzută cu o scară retractabilă, atunci aceasta trebuie strânsă atunci când bazinul nu este folosit. 
  6. Indiferent dacă știu să înoate sau nu, copiii nu trebuie lăsați să se avânte singuri în valurile mării sau ale unor întinderi naturale de apă. Chiar dacă suprafață poate fi lină, curenții subacvatici pot pune mari probleme. De asemenea, chiar dacă pare că apa nu e adâncă, pot apărea denivelări, gropi sau pietre mari în care copiii se pot răni. 
  7. În cazul în care copiii sunt surprinși de un curent, ei trebuie învățați să înoate paralel cu malul și să strige după ajutor. 
  8. Atunci când vă plimbați cu barca, asigurați-vă că cei mici au veste de salvare, nu colacele de jucărie, și că vestele sunt bine prinse pe corp. 

Alături de toate aceste măsuri, este foarte mportant este ca părinții să învețe metodele de acordare a primului ajutor în astfel de situații.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *