Cele mai importante măsuri de prevenție în caz de înec 

Prima vacanță alături de cel mai mic membru al familiei reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, o nouă provocare. Pe lângă bagaj și, la vârste mai mici, mâncare, pampers, jucării, cei mai mulți dintre părinți se lovesc și de rezistența din partea copilului la un mediu nou. Dincolo de toate acestea, atunci când excursia are ca destinație o plajă sau un resort cu piscină, de multe ori apare teama că cel mic ar putea să se avânte în apă iar acest lucru să aibă urmări nefericite. 

Prin urmare, astăzi vom trece împreună peste câteva dintre metodele pe care părinții le pot aplica pentru a preveni pericolul de înec sau, în cel mai rău caz, pentru a fi pregătiți să intervină. 

  1. Dacă în curtea casei există o piscină, ideal ar fi ca aceasta să fie împrejmuită cu un gărduleț mult mai înalt decât copilul iar poarta să fie prevăzută cu un sistem solid de închidere, astfel încât cel mic să nu o poată deschide cu o simplă apăsare pe clanță. De asemenea, pe piață există câteva sisteme de acoperire a piscinei atunci când aceasta nu este folosită. Prin urmare, chiar dacă cel mic are un dram din talentul lui Houdini și reușește să deschidă poarta, nu va avea acces la apă. Dacă nu este posibilă achiziționarea unui astfel de sistem de acoperire, asigurați-vă că jucăriile nu rămân niciodată în piscină sau pe marginea piscinei ca să nu tenteze copilul. 
  2. Nu băgați niciodată copilul în piscină fără dispozitive omologate de plutire. 
  3. Atunci când mergeți cu copiii la un waterpark, rămâneți doar în zona special amenajată pentru ei și asigurați-vă că sunt supravegheați în permanență. 
  4. Atunci când mergeți să vă bălăciți la mare sau pe malul unui lac, copilul trebuie să poarte o vestă de salvare iar dacă vă plimbați cu barca sau cu vaporașul, toți adulții care însoțesc micuții în astfel de expediții trebuie să aibă câte o vestă de salvare potrivită ca dimensiuni și bine prinsă pe corp. Acest lucru este foarte important pentru că poate câștiga mult timp într-o situație critică.
  5. Învățați să acordați primul ajutor. Copiii sunt predispuși la accidente de tot felul, în special în primii ani de viață. Nici un părinte nu ar trebui să se afle vreodată pus în postura de a-și salva copilul însă dacă se ivește o astfel de situație neferictă, adulții trebuie să știe să acționeze. Nu este suficient să citești câteva informații de pe net, ci este necesar să aplici la cursuri de prim ajutor organizate de profesioniști. 
  6. Înscrieți copiii la cursuri de înot! Pe lângă toate beneficiile emoționale, intelectuale și fizice despre care povestesc întotdeauna părinților cu drag, orele de înot introduse în programul copiilor de la vârste fragede pot elimina de la început riscul de înec într-o întindere de apă. Astfel, cei mici își vor dezvolta reflexele, vor învăța să se scufunde, să se întoarcă, să plutească și să își țină respirația, activități care, la nevoie, le pot salva vietile. 

Photo by Luke Michael on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *