Ajută-l pe cel mic să își întărească sistemul imunitar!

Perioada de tranziție între anotimpuri poate fi dificilă, în special pentru cei mici. Toamna este sezonul răcelilor, al gripelor păcătoase și ale celorlalte afecțiuni care provoacă nopți nedormite, dureri și febre în fața cărora părinții se pot simți neputincioși. Tocmai de aceea, în această perioadă trebuie să fim mult mai atenți la starea de sănătate a copiilor și să îi ajutăm pe micuți să își întărească sistemul natural de apărare. Iată câteva metode simple prin care putem face acest lucru:

Nu renunțați la orele de înot! 

Una dintre prejudecățile de care m-am lovit de-a lungul anilor a fost întreruperea orelor de educație acvatică a copilului la intrarea în sezonul rece de teama îmbolnăvirilor. În fapt, o astfel de acțiune, oricât de bine intenționată ar fi, poate crește riscul de slăbire a sistemului imunitar. Orele de înot pentru copii nu se desfășoară în aer liber, expuși la factorii meteo, ci într-un bazin special amenajat, cu o temperatură a apei mai mare de 30 de grade. De asemenea, micuții nu părăsesc incinta imediat ce au ieșit din apă și nu ies afară la temperaturi scăzute. De la ieșirea din bazin până când copilul va părăsi centrul, corpul are timp suficient să se adapteze și să se termoregleze. 

Mai mult de atât, în urma orelor de educație acvatică, organismul copilului este ajutat să lupte cu factorii care pot duce la îmbolnăvire. În timpul acestei activități, sistemul cardiorespirator este intens stimulat și cantitatea de oxigen inspirată este mai mare decât în starea de repaus. Prin urmare, țesuturile sunt mai intens oxigenate, iar acest lucru duce la optimizarea numărului de celule care luptă împotriva virusurilor și a bacteriilor. 

Introduceți în alimentația copiilor fructe și legume de sezon!

Cei mai mulți dintre părinți știu cât de importantă este o alimentație sănătoasă și echilibrată, nu numai pentru cei mici, ci pentru întreaga familie. În această perioadă atât de bogată în fructe și legume, le putem asigura copiilor doze serioase de vitamine care să îi ajute în lupta împotriva bolilor de sezon: 

Pere: fibre, vitamina A, B1, B2, C, E, acid folic, antioxidanti 

Mere: bogate în antioxidanți și fibre

Struguri: vitamina A, B, C, calciu 

Gutui: vitamina A, fibre si fier

Macese: vitamina C, E, A, D, antioxidanti 

Castane: vitamina D, riboflavina, calciu, fosfor, fier 

Cartofii dulci: antioxidanți, betacaroten, vitaminele A, C și E, calciu, fier și potasiu

Varza de Burxelles: fibre, vitaminele C, K și acid folic

Sfecla: antioxidanti, acid folic, potasiu

Dovleac: Omega-3 și vitamina A

Ciuperci: proteine, vitamine B

Mare atenție la regulile de igienă! 

Cu siguranță acestea sunt importante pe tot parcursul anului, nu doar toamna. Totuși, în această perioadă, trebuie să fim mai atenți ca micuții noștri să respecte cât de strict se poate aceste norme, cu atât mai mult cu cât anotimpul rece coincide cu deschiderea școlilor și a grădinițelor. Prin urmare, micuții noștri vor petrece mult timp alături de alți copii, iar acest lucru înseamna automat expunerea la diferite afecțiuni tipice. Prin urmare, ei trebuie încurajați să folosească întotdeauna o batistă atunci când tușesc sau strănută. De asemenea, pe cât se poate, ar fi ideal să nu iși ducă prea des mâinile la gură, ochi sau nas și să se spele întotdeauna cu apă și săpun, inclusiv când ajung acasă. 

Photo by Gabby Orcutt on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *