Măsurile pe care trebuie să le iei în sezonul rece pentru sănătatea micuțului înotător

Doar pentru că a venit toamna și frigul parcă începe să piște nu înseamnă că trebuie să îi retragem pe cei mici de la orele de înot. Spațiul în care se desfășoară cursurile de educație acvatică este special conceput astfel încât micuții să se bucure de toate beneficiile acestui sport, indiferent de temperatura de afară. 

Deși părinții care aleg să întrerupă orele de înot sunt mânați de cele mai bune intenții, acest lucru îi poate face copilului mai mult rău decât bine. Ca să enumăr doar câteva dintre dezavantajele întreruperii orelor de înot, voi menționa slăbirea sistemului imunitar, scăderea forței musculare și a mobilității articulațiilor, precum și regresul achizițiilor acvatice dobândite până în prezent. Din fericire, există câteva metode simple de a-i ține în siguranță pe cei mici atunci când pleacă de la piscină, fără a fi nevoiți să renunțăm la educația acvatică din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute. 

Puneți în geanta de înot cel mai mare și mai pufos prosop pe care îl aveți în casă. Primul lucru pe care trebuie să îl facem după ce scoatem delfinașul din apă este să ne asigurăm că este șters bine peste tot și apoi îmbrăcat în hăinuțe lejere, dar adecvate temperaturii de afară. Ideal ar fi ca în geanta de bazin să se afle și un uscător de păr, pentru eventualitatea în care cel mic refuză căscuța de înot și se udă totuși la par.

Toți am auzit în copilărie expresia Nu ieși afară în capul gol că răcești! De asemenea, trebuie să recunoaștem faptul că toți am folosit-o,  cel puțin o dată, pentru a-i convinge pe copii să poarte un fes pe cap. Cumva, în spatele acestei expresii băbești și se află și un sâmbure de adevăr. Dacă apa care rămâne pe piele său pe păr nu este uscată cu o sursă externă, așa cum este foenul, atunci se va folosi de căldura generată de corpului copilului pentru a se evapora. Din păcate, această acțiune va supune sistemul imunitar la un stres în plus prin scăderea temperaturii corpului și îl poate face mai vulnerabil în fața atacurilor virusurilor și bacteriilor. Tocmai de aceea este important să ne asigurăm că cel mic este complet uscat atunci când pleacă de la bazin.

O altă problemă majoră cu care se confruntă fiecare părinte, cel puțin o dată în viață, este apariția sâcâitoarelor infecții ale urechilor. Una dintre prejudecățile legate de această boală este faptul că ea provine din apă de piscină. Acest lucru este imposibil în centrul dedicat copiilor unde au loc orele de educație acvatică pe care le coordonez datorită măsurilor aproape draconice de igienă pe care le folosim.  De fapt, pentru că unul dintre beneficiile înotului este întărirea sistemului imunitar, copiii care vin la bazin inclusiv în anotimpurile reci sunt mai rezistenți la răcelile și infecțiile de sezon. 

Chiar și așa, trebuie să ne asigurăm că urechile micuților sunt uscate bine și nu a mai rămas apă pe canal. Deși forma bețișoarelor de urechi pare a fi ideală, folosirea acestora este complet nerecomandată pentru că poate duce la accidente serioase. În schimb, cele mai bune metode de curățare a urechii sunt cu ajutorul unui finet, în cazul copiilor mai mici, și cu colțul propsopului obișnuit în cazul copiilor mai mari de 3 ani.

Photo by Mindy Olson P on Unsplash

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *