Programele de educaţie acvatică pentru copiii mici şi preşcolari sunt menite să-i ajute, pe ei şi pe părinţii lor, să se familiarizeze cu apa şi să capete încredere în apă, prin participarea la o serie de activităţi acvatice sigure şi plăcute. Activităţile distractive pot contribui la dezvoltarea deprinderilor e bază ale înotului şi ale celor de siguranţă în mediul acvatic, prin joc, explorare şi încurajare. Pragurile programului şi metodele de predare utilizate sunt adecvate stadiilor de dezvoltare, propunându-şi să reflecte competenţele fizice, sociale, emoţionale şi intelectuale ale copiilor de vârstă preșcolară.
Echipa de specialiști joacă un rol important în formarea stilului de viaţă al copiilor şi al familiilor cu care intră în contact. Educatorii care lucrează cu copiii care se pregătesc să meargă la grădiniță sau la școală au un statut aparte, deoarece ei reprezintă, adeseori, prima legătură a copiilor şi a familiilor acestora cu un mediu educațional organizat și (semi)formal. Așa cum spuneam în alte rânduri, pentru mulți dintre copii, ora la bazin reprezintă prima formă de intrare în colectivitate, iar mediul oferit de educația acvatică îi va ajută să facă față mai ușor primei zile la școală sau grădiniță.
Tocmai datorită acestuit statut special, între părinți și educatorii acvatici trebuie să se formeze o legătură solidă, bazată pe comunicare și mai ales încredere pentru că, deși mediul acvatic oferă numeroase beneficii, acesta vina la pachet și cu o serie de riscuri de care nu se lovesc în instituțiile clasice.
Programele acvatice destinate copiilor mici şi preşcolarilor au ca scop:
- Familiarizarea părinţilor şi a copiilor mici şi preşcolari cu rutinele şi reperele care promovează siguranţa în mediul acvatic şi în preajma lui.
- Însuşirea de către părinţi a unor metode care îi vor ajuta pe copiii mici şi preşcolari să fie încrezători și să se simtă bine în apă, dar şi să fie dornici de a învăţa. Acest principiu contribuie simțitor la viitoarele performanțe școlare tocmai pentru că experiența învățarii nu va fi nouă pentru micul înotător care începe să meargă la școală.
- Încurajarea copiilor mici şi preşcolari de a se obişnui cu apa.
- Stimularea încrederii în mediul acvatic de la o vârstă fragedă. Pe măsură ce micuțul se va simți mai încrezător în apă, va primi o doză de încredere în toate celelalte aspecte ale vieții sale și va deveni mai independent. Astfel, integrarea în colectivitate se va face mai ușor, iar anxietatea de separare poate fi resimțită mai blând sau chiar deloc.
- Iniţierea în activităţi acvatice preliminare care, prin practică și exercițiu, duc la dobândirea tehnicilor acvatice potrivite vârstei.
- Folosirea unor metode de predare care stimulează bunăstarea fizică, personală şi intelectuală a copiilor mici şi preşcolari. Dincolo de a fi o formă de mișcare, înotul este una dintre puținele activități care oferă beneficii multiple pe toate planurile de dezvoltare a copilului. Tocmai de aceea, orele de educație acvatică nu se pot desfășura decât sub îndrumarea unei echipe specializate.
- Un alt rol extrem de important al îndrumatorului din bazin este furnizarea unor experienţe care să-i încurajeze pe copiii mici şi preşcolari să-şi dorească să revină în mediul acvatic. Mulți dintre noi au fost învățați să înoate prin clasica și brutala ”metodă” a aruncării în apă. Un astfel de gest nu doar că este extrem de periculos, ci poate duce la formarea unei fobii de apă care îl va ține pe cel mic departe de toate efectele pozitive ale înotului.
Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash