Obezitatea infantilă poate fi combătută sau ameliorată (și) prin înot

E suficient să te uiți în jur pentru a-ți da seama că la nivel național, o bună parte dintre oameni sunt supraponderali. Acolo unde nu există o afecțiune medicală specifică, acest lucru este cauzat de un  stil de viață complet nesănătos, lucru complet valabil inclusiv în cazul copiilor. 

Potrivit unui studiu efectuat în 2016 la ordinul Guvernului României, la nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2014. În 2014 peste 1,9 miliarde de adulți peste 18 ani erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 600 de milioane erau obezi. Peste 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2014 , iar 13% erau obezi. Majoritatea populației lumii trăiește în țări unde supragreutatea și obezitatea omoară mai mulți oameni decât subgreutatea. În 2013, 42 milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi. În același studiu se arată că supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. Mai mult de atât, cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an ca urmare a faptului ca au greutatea peste limitele normale. Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44 % dintre problemele cauzate de diabet, peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7-41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer. Mai demult, ea era considerată o problemă a ţărilor cu venituri mari, dar la ora actuală obezitatea este în creştere în ţările cu venituri mici şi medii, mai ales în mediul urban. 

Organizația Mondială a Sănătății definește obezitatea ca fiind acumularea excesivă sau anormală de grăsime care prezintă un factor de risc asupra stării generale de sănătate. 

Care sunt cauzele obezității? 

Așa cum spuneam mai sus, acolo unde suprapodenrabilitatea sau obezitatea nu au cauze patologice, acestea sunt, pur si simplu, urmările unui surplus de calorii consumate versus calorii arse, în condițiile în care studiul anterior menționat arată cu uneori, aportul caloric poate fi de până la 3 ori mai mare față de limita normală. 

Pe măsură ce tehnologia a avansat, aceasta pare să îi acapareze de multe ori pe copii și să îi țină prinși cu tableta, laptopul sau telefonul într-un stil de viață foarte sedentar. 

De asemenea, la nivel global, tot în strânsă legătură cu tehnologia, se observă o schimbare de dietă în care locul alimentelor naturale, simple și sănătoase este ocupat de alimentele hiperprocesate, bogate în grăsimi și zahăr, dar foarte sărace în minerale, vitamine și alți micronutrienți necesari. 

Cum putem combate sau preveni obezitatea? 

Deși e lesne de observat că există numeroase studii și statistici la nivel mondial și național, răspunsul este extraordinar de simplu: printr-un regim alimentar echilibrat, sănătos, complet și prin sport. De altfel, acesta este unul dintre primele motive pentru care recomand înotul încă de la vârsta de 4 luni. 

Copilul obișnuit de mic să facă mișcare va accepta acest lucru ca fiind parte firească a vieții și prezintă mult mai puține riscuri să se confrunte cu obezitate și toate afecțiunile cauzate de acestea. Dincolo de toate celelalte avantaje de care v-am povestit în numeroase alte rânduri, pe românește spus, niciun alt sport nu ajută la slăbit sau la menținerea unei greutăți normale așa cum o face înotul. 

Acest lucru trebuie pus pe seama faptului că în timpul unei ore de educație acavtică, organismul este intens solicitat și va arde foarte multe calorii. În același timp, pentru că apa preia o parte din greutatea corpului, efortul este resimțit mai greu și astfel crește rezistența la efort. 

Mai mult de atât, copiii pot fi aduși la înot pe tot pracursul anului, pentru a se bucura de activitate fizică atât în sezonul rece, cât și în timpul verii. 

Prim implementarea unui stil de viață activ încă de la începutul vieții, putem reduce riscul unor boli ca diabetul, hipertensiunea arterială, afecțiuni ale aparatului circulator și respirator și numeroase altele. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *