De departe unul dintre subiectele mele preferate este motivația pentru care fiecare copil ar trebui înscris la orele de educație acvatică. Astfel de argumente sunt aproape inepuizabile și descopăr, alături de echipa mea, în fiecare zi câte un nou motiv pentru care înotul este forma ideală de mișcare, indiferent de vârstă. Prin urmare, la început de an vom face o scurtă recapitulare a dovezilor principale în favoarea înotului cu debut de la primele luni de viață.
-
Copiii care înoată sunt mai puternici
Cu siguranță că putem spune acest lucru și ca o metaforă, însă ca în cazul practicării oricărui sport, înotul îi ajută pe cei mici să se dezvolte armonios și să fie puternici din punct de vedere fizic. Diferența dintre educația acvatică și alte tipuri de mișcare este aceea că educația acvatică poate fi introdusă în viețile copiilor încă de la vârsta de 4 luni, moment al vieții în care dezvoltarea musculară este extrem de importantă pentru a deprinde mai ușor mersul sau susținerea proproiei greutăți corporale.

CAMERA
-
Copiii care înoată sunt mai fericiți
Educația acvatică vine la pachet cu numeroase efecte benefice, nu doar asupra corpului, ci și asupra spiritului. Chiar dacă sunt mici, acest lucru nu înseamnă că juniorii familiei nu pot suferi de probleme ca anxietatea sau cele cauzate de stres, în special în cazul copiilor care merg la școală. Prin înot, aceștia devin mai activi, mai siguri pe puterile lor și chiar mai relaxați.
-
Înotul este una dintre formele de mișcare de care se pot bucura tot anul
Atunci când e cald afară, ocaziile de a face mișcare sunt numeroase, indiferent dacă cel mic practică un sport anume sau nu. Totuși, atunci când vremea se strică, copiii stau din ce în ce mai mult în casă, de multe ori la televizor sau cu un telefon în mână. Aceste obiceiuri au numeroase efecte nocive, de la creșterea în greutate peste limita sănătoasă până la declanșarea autismul virtual. Educația acvatică este modalitatea de a preveni sau pentru a combate astfel de probleme inclusiv pe parcursul iernii. Spațiile dedicate activităților acvatice pentru copii sunt bine încălzite, inclusiv, desigur, apa din bazin și astfel, copilul nu este nici un moment în pericol să răcească sau, și mai rău, să facă hipotermie. Una dintre prejudecățile de care m-am lovit surprinzător de des este ”chiulul” copiilor de la ora de înot pentru că părinții se tem să nu răcească. De fapt, dacă spațiul și apa sunt bine igienizate, iar copilul este șters bine și schimbat în haine uscate, potrivite temperaturii de afară, riscurile să răcească sunt aproape inexistente.
-
Înotul îi poate învăța pe cei mici să se coordoneze
O astfel de achiziție motrică este benefică la orice vârstă, însă este cu atât mai importantă în cazul copiilor mici care nu s-au ridicat încă în picioare. Unul dintre efectele educației acvatice este îmbunătățirea funcției de coordonare, funcție care, printre altele, este utilă copiilor care învață să meargă.
-
Înotul este o abilitate pe care o pot folosi în viața de zi cu zi
Cu siguranță că și celelalte sporturi aduc în viețile copiilor abilități practice, însă puține dintre ele pot fi absolut vitale. Indiferent dacă cel mic știe să înoate sau nu, acesta nu trebuie lăsat nesupravegheat la piscină sau în preajma întinderilor naturale de apă. Totuși, cu toată vigilența părinților, accidente nefericite se pot întâmpla oriunde însă în cazurile în care copilul știe să înoate, să calce apa și să respire sub apă rata de pericol de înec este considerabil mai mică.