Efectele sedentarismului la copii 

E un lucru bine știut faptul că sedentarismul este una dintre afecțiunile omului modern. Orele lungi petrecute în fața calculatorului la birou sau acasă, lipsa de timp liber și alte astfel de scuze ne împiedică să facem mișcarea de care au nevoie corpurile și spiritele noastre. 

Dacă în rândul adulților, acest lucru a intrat de mult în vizorul nostru ca societate, în rândurile copiilor lucrurile par mai puțin conturate. Cu toate acestea, e suficient doar să ieși în parcuri sau pur și simplu în spatele blocurilor și să observi cu ochiul liber că numărul de copii ieșiți la joacă, în special de vârstă școlară, e semnificativ mai mic decât acum 20 de ani, de exemplu.

 E drept că mulți dintre ei sunt la meditații sau la afterschool, de exemplu, dar și mai mulți dintre ei sunt ținuiți în fața calculatoarelor sau a telefoanelor inteligente. Vrăjiți de pixeli și de posibilitățile aproape nelimitate oferite de aceste gadgeturi, tot mai puțini dintre ei sunt dispuși să iasă afară și să joace banalele coarda, șotronul sau rațele și vânătorii. Desigur că micuții de azi au un program de studiu foarte încărcat și au apărut noi metode de joacă, disponibile la o apăsare de buton. Cu toate acestea, jocurile copilăriei noastre fac ceva ce tabletele și telefoanele de azi nu fac: nu îi împing pe copii să facă mișcare. 

CAMERA

Mulți dintre părinți nu consideră că sportul este esențial în educația copiilor și pun accent pe ore suplimentare de matematică sau română, motiv pentru care cei mici fac mișcare doar la ora săptămânală de sport de la școală și, între noi fie vorba, nici măcar aceasta nu este respectată. 

Urmările unei vieți sedentare, eventual cumulată și cu o alimentație nepotrivită, se văd imeditat la copiii care suferă de obezitate (cu excepția unor cazuri de patologie medicală), letargie, insomnie, dificultăți de concentrare și învățare, anxietate și chiar depresie. Mai mult de atât, unui copil care nu face sport de mic i se va părea mult mai greu, ca adult, să facă loc în rutina zilnică unei astfel de activități. 

Printre celelalte efecte ale unei vieți sedentare se numără și alte afecțiuni serioase, așa cum ar fi tulburările endocrine, cardiace, psihice și chiar sociale.  Chiar dacă celelalte două urmări acționează, poate, mai subtil, e lesne de dedus faptul că un copil care nu petrece timp în preajma altora de vârsta lui sau se refugiază în imaginile de pe tabletă se va integra mai greu în grupuri sociale și nici nu își dorește înotdeauna să se integreze, ci mai degrabă să se întoarcă în lumea colorată a tabletei. 

Cea mai simplă modalitate de a combate, preveni sau ameliora astfel de aspecte neplăcute este introducerea unei activități sportive în viețile lor. Cu siguranță că în capul listei voi poziționa educația acvatică – un sport special și chiar specific de care se pot bucura toți copii, inclusiv cei care suferă din cauza unor anumite dizabilități. Desigur că toate celelalte forme de mișcare vin la pachet cu o serie amplă de beneficii, însă spre deosebire de toate acestea, înotul poate fi practicat încă de la vârsta de 4 luni. Mai mult de atât, acesta contribuie la formarea copilului într-un adult sănătos, responsabil, echilibrat emoțional, sociabil și cu o greutate optimă. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *