Dintre toate sporturile din lume, înotul este de departe cea mai interesantă disciplină din numeroase motive. Cu siguranță toate formele de sport vin la pachet cu numeroase avantaje comune, așa cum ar fi păstrarea unei grutăți normale, deprinderea spiritului de echip, al rigurozității și al corectitudinii. Pe lâgă toate acestea, educația acvatică aduce o sumedenie de alte beneficii neîntâlnite în alte sporturi, precum și cu numeroase curiozități din fascinanta lume a bazinului de înot.
- Atunci când înoți, îți soliciți aproape toți mușchii din corp. De aceea, educația acvatică este o disciplină extrem de utilă atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Atunci când sunt aduși de mici la înot, datorită acestui fapt, copiii se ridică mai repede în picioare, își susțin mai repede și mai ușor propria greutate și învață mai rapid decât alți copii să își țină echilibrul. În ceea ce îi privește pe adulți, faptul că înotul folosește toți mușchii din corp înseamnă o postură bună, energie și un antrenament cardio care va duce rapid la scăderea în greutate sau la păstrarea unei greutăți normale a corpului.
- Transpirăm atunci când înotăm. Desigur că acest lucru nu se vede, așa cum se întâmplă în cazul altor sporturi, dar și natația împinge la maxim glandele sudoripare. De fapt, acest fenomen poate fi usor de observat inclusiv atunci când facem un duș mai fierbinte și mai prelungit. Nu vei observa transpirația, dar cel mai probabil vei simți nevoia să bei apă, semn că te-ai deshidratat, chiar dacă ai stat în cadă sau ai înotat în bazin.
- Poți parcurge înot distanța dintre Anglia și continentul european. De altfel, oamenii traversează surprinzător de des Canalul Mânecii, așa cum se numește strâmtoarea care leagă Oceanul Atlantic și Marea Nordului. Aceasta are lățimea minimă de 34 de km și o adâncime medie de 120 m, iar cea mai în vârstă persoană care a traversat Canalul este Linda Ashmore, în vârstă de 71 de ani la momentul atingerii recordului.
- Înotătorii pot atinge podeaua cu degetele de la picioare atunci când stau întinși de spate. Motivul pentru care această articulație este atât de mobilă este aceea că înotătorii trebuie să se ”împingă” cu tălpile pe post de elice, iar acest lucru duce la o flexibilitate mărită.
- Recordul pentru ținere a respirației sub apă este de 24 de minute și 3.45 secunde. Acesta îi aparține spaniolului Aleix Segura.
- Potrivit OMS, mai bine de jumătate din populația globului nu știe să înoate, iar acest lucru duce la peste 400 000 de înecuri pe an. Din păcate, și deloc surprinzător, grupa de vârstă cea mai predispusă la înec este alcătuită din copii între 1-4 ani, urmată de grupa alcătuită de copii cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani. De cele mai multe ori, cauzele înecului sunt lipsa unei supravegheri adecvate din partea adulților și faptul că micuții nu au fost niciodată învățați să înoate. Același studiu arată faptul că bărbații sunt mai predispuși la înec decât femeile din cauza comportamentului riscant.
Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash