În numeroase alte rânduri, am povestit despre beneficiile pe care înotul le are asupra minții, spiritului și trupului, însă astăzi ne vom opri asupra unui subiect delicat la care cei mai mulți dintre părinți nici nu vor să se gândească: pericolul de înec în apă la copii.
Prevenirea unor astfel de accidente trebuie tratată într-o manieră cât se poate de serioasă, cu atât mai mult cu cât potrivit OMS, înecul este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale mortalității în rândul copiilor. Indiferent de vârstă, toți suntem predispuși la astfel de accidente, dar copiii sunt mult mai vulerabili și, ca atare, suntem datori să le dăm orice șansă în plus putem. De altfel, acesta ar trebui să fie printre primele motive pentru care copiii trebuie să învețe să înoate, chiar dacă familia nu locuiește în apropierea unei întinderi naturale de apă și nu are o piscină acasă. Mai devreme sau mai târziu, copilul va ajunge inevitabil pe malul unui lac sau pe marginea unui bazin și trebuie să fie pregătit să reacționeze corect. Nu trebuie pierdut totuși din vedere faptul că indiferent cât de bine știe să înoate, atunci când se află în preama apei, copiii trebuie întotdeauna supravegheați.
Trecând dincolo de această pledoarie, iată câteva dintre lucrurile pe care micuții le vor învăța la cursurile de educație acvatică și care le pot fi de folos într-o situație critică.
- Cu siguranță că primul lucru pe care îl vor învăța copiii este tehnica efectivă a înotului, însă alături de aceasta vor mai învăța cum să intre și cum să iasă corect din bazin astfel încât să nu se pună pe ei în pericol și nici să nu îi accidenteze pe ceilalți copii.
- Copiii vor învăța să se întoarcă în apă și să revină la marginea bazinului. Chiar dacă sună banal, acest lucru îi învață să reacționeze calm și stăpânit dacă se întâmplă să cadă în piscină.
- Un alt skill important pentru depășirea unor situații critice în apă este tehnica de plutire. Aceasta le va da răgaz să se odihnească, să își regleze pe cât posibil respirația și să își conserve resursele de energie.
- Când ați încercat să ”călcați” apa ultima dată? Vă aduceți aminte cât efort necesită acest exercițiu? Tocmai pentru că poate fi solocitant, călcarea corectă a apei este o altă tehnică pe care o vor deprinde micuții înotători și care le poate salva viața.
- Un alt aspect important este ca cei mici să exerseze ieșirea din apă fără să folosească scara, imitând astfel, pe cât posibil, condiția ieșirii dintr-o întindere de apă cu mal mai înalt.
- Un alt lucru pe care îl vor învăța este cum să își țină corect capul astfel încât să își protejeze căile respiratorii.
- O altă tehnică importantă de supraviețuire este stăpânirea modalității corecte de oprire a respirației sub apă și dozarea oxigenului.
Chiar dacă veți fi tentați să încercați aceste metode în timpul liber, nu uitați că tehnicile trebuie învățate de copii de la un antrenor specializat în educație acvatică.