Copiii, cea mai bună dovadă a miracolelor din natură

Fiecare copil e o minune pentru părinții lui, oricât de subiectiv ar suna. Dacă ar fi să îi privim pe micuții noștri și din perspectivă științifică, veți observa că aceștia sunt realizări desăvârșite ale naturii. Încă de la naștere, corpurile și mințile lor prezintă o serie întreagă de particularități care uimesc părinții și cercetătorii în egală măsură. Dintre toate lucrurile pe care le pot face micuții noștri, am ales azi câteva curiozități. 

  1. Dezvoltarea armonioasă a copilului este un echilibru între moștenirea genetică și stil de viață. De exemplu, un copil care are genele unei înălțimi peste medie nu o va atinge niciodată dacă nu are parte sși de un regim alimentar sănătos.
  2. Chiar dacă există tipare și standarde pentru măsurarea creșterii și dezvoltării copilului, fiecare micuț o va face în ritmul său, fără ca neîncadrarea exactă în standarde să determine o anomalie. 
  3. Îngrijirea și educația primite în primii 3 ani de viață sunt extrem de importante pentru că în această perioadă sunt definite tiparele comportamentale, organizațional e și funcționale ale creierului  care vor fi puse în practică apoi pentru tot restul vieții.
  4. Atunci când măsoară dezvoltarea copiilor,  oamenii de știință iau în calcul patru repere: dezvoltare fizică(funcționalitatea corpului, coordonare), dezvoltarea cognitivă(capacitatea de a învăța, de a face asocieri, de a rezolva  probleme), socială și emoțională (înțelegerea propriilor emoții, înțelegerea emoțiilor celoralți și răspunsurile sociale) și comunicarea (verbală și non-verbală). Așa cum am spus și în alte rânduri, înotul este singura disciplină care acționează asupra tuturor acestor puncte de reper în dezvoltarea copiilor. 
  5. Jocurile cu alți copii sunt mai educative decât cel mai educativ program  pentru copii din lume. Chiar dacă acestea de pe urmă sunt pline de informații sau de exerciții interesante, în mod evident sunt lipsite de interacțiune. Interacțiunea și jocurile cu alți copii sun mult mai utile pentru dezvoltarea copilului pentru că îl stimulează să răspundă la mai mulți factori, iar creierul este împins să faca mai rapid conexiuni.
  6. Copiii care petrec mai mult de 3 ore pe zi în fața televizorului sau a oricărui alt tip de device sunt mai predispuși la probleme sociale și emoționale decât alți copii. 
  7. Potrivit Cărții Recordului, cea mai ”bogată” mamă din lume a fost o femeie din Rusia. Ea a născut 69 de copii, dintre care 16 perechi de gemeni, 7 seturi de tripleți și 4 seturi de cvadrupleți. Găsiți aici toată povestea ei. 
  8. Copiii recunosc vocea și mirosul mamei încă de  la naștere. 
  9. Cel mai mare bebeluș din lume s-a născut în 1879 și cântărea aproape 10 kilograme. Ce-i drept, copilul a moștenit-o, cel mai probabil, pe mama sa care avea înălțimea de 2,43 m. Din păcate, copilul a murit la 11 ore de la naștere. Găsiți aici toată povestea lor. 
  10. În Statele Unite, 1 din 8 copii se naște prematur.  Chiar dacă e o situație delicată, e încurajator de știut că Albert Einstein, Isaac Newton, Mark Twain, Stevie Wonder și  Winston Churchill au fost născuți prematur.
  11. Interacțiunile sociale dese, nomale, iubitoare, au efecte incredibile asupra dezvoltării cognitive și emoționale a copiilor atunci când au loc din primele luni de viață. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care încurajez înscrierea copilului la orele de educție acvatică de la 4 luni. În acest moment al vieții au încă instinctele care le vor facilita deprinderea disciplinei, dar dincolo de acest aspect, înotul reprezintă prima lor formă de socializare și cu cât este făcută mai devreme, cu atât rezultatele se vor vedea mai devreme. Prin aceste rezultate se numără integrarea ușoară la grădiniță, spirit de independennță și cooperare, capacitate dezvoltată de ascultare, încrederea în forțele proprii. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *