Condiții esențiale de siguranță la bazin 

Dincolo de efectele benefice asupra stării de sănătate, a dezvoltării cognitive, motrice, emoționale și chiar sociale a micuțului, în cuvinte mai puține, înotul este una dintre cele mai distractive activități ale copilăriei. Mediul acvatic, familiar inclusiv bebelușilor, este ofertant și stimulează curiozitatea naturală a copilului, curajul și dorința de învățare. Deși activitatea în sine, așa cum ziceam, are numeroase aspecte pozitive, înainte de prima oră la bazin, părinții trebuie să cunoască anumite condiții care țin de siguranța și confortul propriul copil, cât și de ale celorlați micuți. 

Una dintre cele mai importante reguli în acest sens, pe care mulți dintre părinți o cunosc și o respectă este evitarea orelor de înot atunci când copiii au febră și alte simptome, ca urticaria sau scurgerile nazale pentru că acestea sunt, adeseori, semne de infecţie iar copiii afectaţi pun în pericol sănătatea celorlalţi membri ai grupului. Dincolo de faptul că prezența la bazin a micuților care se confruntă cu astfel de neplăceri îi poate afecta pe ”colegii” de înot, atunci când nu se simt foarte bine, copiii nu se distrează și nu se pot bucura din plin de program. Mai mult de atât, și poate cel mai important aspect care trebuie subliniat în această situație, este că astfel de infecții îi lasă pe micuți vulnerabili la hipotermie. 

Lecţiile trebuie să înceapă la timp, iar copiii nu trebuie lăsaţi să aştepte după ce au fost  îmbrăcaţi în costumele de baie sau în chiloțeii speciali de înot. De asemenea, oricât de tentantă ar fi piscina, părinţii nu trebuie să intre cu copiii în bazin ca să se joace fără prezența instructorului care dă instrucțiuni specifice în acest sens. Chiar dacă este o activitate amuzantă, bălăcitul fără supraveghere poate avea consecințe serioase, de la sperieturi zdravene trase de copii până la accidentări sau chiar înec. 

De asemenea, după ce s-a încheiat ora, micuții trebuie șterși bine cu proasoape groase iar năsucurile și urechile lor trebuie curățate cu atenție. De asemenea, părul trebuie uscat în cel mai scurt timp cu putință iar micuții trebuie îmbrăcați rapid pentru a preveni pericolul apariției hipotermiei.

De regulă, la bazinele destinate copiilor, temperatura apei trebuie menţinută, în mod ideal, între 30 şi 32 de grade Celsius. Dacă temperatura apei nu îndeplineşte această condiţie, atunci lecţia trebuie să fie scurtată sau anulată. Un alt aspect important este acela că, în cazul bebelușilor și a copiilor mici, orele de educaţia acvatică sunt pasive, adică micuții nu execută suficient de multe mișcări încât să genereze căldură, în special în primele luni de viață, atunci când de abia încep să testeze apa din bazin. În acest caz, scăderea temperaturii corporale se produce rapid şi poate avea consecinţe negative. Totuși, atunci când sunt respectate temperatura apei și cea a aerului (care trebuie să fie cu până la 4 grade mai ridicată decât a apei) iar micuții sunt uscați și îmbrăcați la timp, hipotermia nu ar trebui să reprezinte niciun pericol. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *