Frica de apă a părinților se transmite copiilor

Teama de apă este una dintre cele mai comune frici din lume. În cazurile mai ușoare, aceasta se va manifesta în preajma lacurilor, a râurilor, a mărilor sau a piscinelor, iar în cazurile severe se prezintă ca o adversitate majoră față de apă inclusiv în scopul igienei personale. 

Din fericire, cei mai mulți dintre noi se confruntă cu prima formă de manifestare a acestei frici, pusă de specialiști pe seama instinctului de conservare moștenit de la strămoșii noștri primitivi pentru care întinderile de apă erau zone neînțelese încă pe deplin. 

Cum se manifestă frica de apă?

  • Prin teama, disconfort accentuat, anxietate sau chiar atacuri de panică în preajma întinderilor de apă sau la contactul cu acestea.
  • Recunoașterea unei astfel de temeri ca fiind mai mare decât existența unui pericol real
  • Evitarea malurilor
  • Transpirație abundentă
  • Dificultăți la respirare și chiar greață sau amețeală.

Pe lângă toate acestea se manifestă și teama de înec, motiv pentru care mulți adulți nu învață să înoate niciodată, deși în mod paradoxal, tocmai acest lucru le-ar putea salva viețile.  Partea bună este aceea că teama de apă poate și trebuie să fie ameliorată pentru a nu fi transmisă mai departe copiilor astfel încât aceștia să se poată bucura în voie de toate beneficiile educației acvatice. 

Părinții care experimentează forme ușoare ale fricii de apă pot începe să se împrietenească încet cu apa prin atingerea apei cu mână, apoi cu picioarele și explorarea malurilor de apă. Totuși, pentru rezultate mai bune și mai sigure, niciodată nu e prea târziu pentru lecții de înot luate de la specialiști. 

Așa cum ziceam mai sus, netratată, teama de apă a părinților poate afecta calitatea vieții copiilor în feluri surprinzătoare. O astfel de fobie specifică a părintelui poate fi resimțită de copii ca o stare generală de anxietate activată în toate aspectele vieții, nu doar la piscină. Desigur că vacanțele copilăriei pot fi petrecute la munte, de exemplu, evitând întinderile de apă, dar adevărul este că oricât de tare ne-am dori noi, părinții, să fim lângă micuții noștri 24/24 acest lucru este imposibil, așa cum imposibil ne este să îi ferim de toate lucrurile rele, iar din păcate acest lucru se vede în datele OMS despre cauzele mortalității la copii, unde înecul ocupă locuri fruntașe.

 Prin urmare, depășirea fricii de apă și înscrierea copilului la ore de educație acvatică pot oferi copiilor o șansă în plus într-o situație critică.

Dincolo de faptul că orele de înot pot salva viețile copiilor, acestea au numeroase alte efecte care le vor da micuților șanse în plus de reușită, nu doar la bazin, ci și pe plan emoțional, social, intelectual și mai târziu, chiar profesional. 

Prin urmare, dragi părinți temători de apă, nu uitați că înainte de orice, copiii învață prin imitarea comportamentelor din mediul înconjurator. Tocmai de aceea, vă încurajez să vă depășiți frica de apă inclusiv cu ajutorul profesioniștilor acolo unde este cazul, astfel încât să îi încurajați la rândul vostru pe copii să descopere fascinanta lume a bazinului.

 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *