Ce învață bebelușul la bazin?

Povesteam în alte rânduri, pe scurt, care este evoluția copilului la bazin. Poți citi aici rezumatul achizițiilor pe care micuțul le face cu ajutorul educației acvatice. Pentru că am primit din ce în ce mai multe întrebări pe această temă, astăzi vom intra în detaliu asupra tuturor lucrurilor pe care bebelușii învață să le facă la bazin. Deși pare că resursele lor, inclusiv fizice, sunt foarte limitate, în fapt, micuții voștri vă pot surprinde de la oră la oră cu noile lor deprinderi, obiceiuri și performanțe. 

Vârsta ideală de aduce copilul la bazin este la 4 luni, oricât de incredibil ar suna. În acest moment al dezvoltării, cei mai mulți dintre copii se află la stadiul în care păstrează încă o parte dintre reflexele neonatale și, în același timp, în ceea ce privește poziția corpului și locomoția, apar răspunsurile voluntare. 

Iată, așadar, care este parcursul copilului în mediul acvatic, de la stadiul de nou-născut până la primele 12 luni de viață: 

  1. Nou-născut

Micuțul are reflexul de înot și poate pluti pe spate dacă primește ajutor în susținerea capului. La această vârstă, există răspuns protectiv al căilor aeriene atunci când fața sau gurița bebelușului intră în contact cu apa. Acest răspuns protectiv înseamnă, de fapt, închiderea căilor aeriene din instinct, fără ca cei mici să își controleze conștient respirația. 

  1. De la 12 săptămâni

Reflexul de înot va slăbi în această perioadă a vârstei. În schimb, bebelușul va încerca din ce în ce mai des să își ridice capul atunci când plutește pe spate iar acest lucru poate duce la instabilitatea poziției corpului în apă. 

  1. 16- 24 de săptămâni

O parte dintre copii își pierd complet reflexul de a înota. Acest lucru nu înseamnă că nu vor învăța mișcările specifice, ci doar că s-au distanțat de amintirea mediului intrauterin. Cu toate acestea, o parte dintre bebeluși încă prezintă acest instinct atunci când se află sub apă. 

  1. De la 7 luni la 9 luni

Acesta este momentul în care se poate observa cu cea mai mare ușurință progresul făcut de bebeluș în apă în ceea ce privește achizițiile motrice și chiar intelectuale. De la 7 luni, micuțul poate începe să își țină respirația în mod controlat și să facă acest lucru la comanda instructorului, atunci când acesta îi oferă indicații ca ”pe locuri, fiți gata, start” sau ”1,2,3 și!”. La această vârstă, se va simți bine atunci când este ridicat în apă, dar poate protesta la plutirea pe spate. Tot acum, va începe să exploreze jucăriile prezentate pe saltele plutitoare, se va juca și le va ”organiza” în grămezi. 

  1. De la 9 luni la 15 luni 

La aceste vârste, pe cât sunt de mici, pe atât sunt de fascinanți și de puternici! În acest moment al dezvoltării, bebelușul învață să anticipeze scufundarea sub apă și își poate ține respirația în mod voluntar pentru scurt timp. De asemenea, în primă fază, atunci când este sprijinit, va folosi mișcările brațelor și ale picioarelor pentru a-și lua avânt în bazin, iar după ce va face acest lucru, în câteva luni va învăța să se deplaseze singur în apă. 

ancagrecu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *